Prihodi veći za 55 miliona KM

M. Č.
Prihodi veći za 55 miliona KM

Banjaluka - Poreska uprava RS naplatila je za sedam mjeseci ove godine 1,234 milijarde maraka, što je za 55,4 miliona KM ili pet odsto više nego u istom periodu lani.

U Poreskoj upravi saopštili su juče da su prihodi od direktnih poreza manji za šest odsto u odnosu na sedam mjeseci 2013, dok su prihodi od doprinosa povećani za četiri odsto.

Od direktnih poreza prikupljeno je 243 miliona KM ili 14,5 miliona maraka manje.

- Po osnovu poreza na dohodak naplaćeno je 133,6 miliona KM što je manje za devet odsto u odnosu na 2013, a što je prije svega rezultat izmjena Zakona o porezu na dohodak, odnosno uvođenja neoporezivog dijela dohotka od 200 KM - stoji u saopštenju.

Naplata poreza na dobit je manja za jedan odsto, odnosno naplaćeno je 89,8 miliona KM, dok je po osnovu poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara naplaćeno 12 odsto više.

Prihodi od doprinosa za sedam mjeseci ove godine iznosili su 773,9 miliona KM i u odnosu na naplatu iz istog perioda 2013. godine veći su za 29,1 milion KM.

- Za Fond PIO su naplaćena 422 miliona KM, što je za 19 miliona KM više u odnosu na naplatu iz istog prošlogodišnjeg perioda, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 290 miliona KM ili jedan odsto više nego u istom periodu lani. Naplata za Fond dječije zaštite i Zavod za zapošljavanje uvećana je za tri odnosno dva odsto. Od doprinosa za solidarnost naplaćeno je 7,1 miliona KM - navedeno je u saopštenju. Po osnovu ostalih javnih prihoda naplaćeno je 216,8 miliona KM, što je u odnosu na prošlogodišnjih 176 miliona KM više za 23 odsto. 

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je rastu prihoda od doprinosa doprinijelo vraćanje pet odsto plata budžetskim korisnicima, dok pravu sliku stanja pokazuje naplata direktnih poreza koja je u padu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana