Prihodi manji za oko 15 odsto

Glas Srpske
Prihodi manji za oko 15 odsto

BANjA LUKA - Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da su ukupni prihodi ove godine manji za oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da se najveći dio smanjenja odnosi na indirektne poreze, javila je Srna.

- Najveći nedostatak prihoda je od indirektnih poreza. Što se tiče direktnih, u prvih sedam mjeseci bilježimo povećanje za 80.000.000 konvertibilnih maraka, u odnosu na isti period prošle godine. To je, kada saberemo i doprinose i direktne poreze kojim upravlja RS, s tim što su porezi nešto smanjeni u korist doprinosa, zato što smo zakonskim rješenjem smanjili poreze na plate sa deset na osam odsto, a u korist Fonda zdravstva i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja - objasnio je Džombić.

On je rekao da Ministarstvo finansija Republike Srpske svakodnevno prati prihode, istakavši da se oni izvršavaju u skladu sa rebalansom urađenim sredinom godine.

- Imajući u vidu trenutno stanje, mislimo da ne bi trebalo biti nikakvih problema do kraja godine sa izvršenjem prihoda u skladu sa rebalansom budžeta - ocijenio je Džombić.

Prema njegovim riječima, vrlo postepeno se troši novac, a vodi se računa o svakoj marki koju je Republika Srpska dobila na osnovu stend-baj aranžmana od Međunarodnog monetarnog fonda.

- Pratimo i prihode i rashode i pravimo značajne uštede na rashodovnoj strani. Pokušavamo da napravimo veće uštede nego što je to rebalansom planirano - rekao je Džombić.

Nema rasipanja

Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić je naglasio da su netačne priče da se novac sa posebnih računa rasipa na sve strane.

- To je samo priča koja nije istinita - zaključio je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana