Prihod od fiskalizacije 200 miliona KM godišnje

Željka Dobrić
Prihod od fiskalizacije 200 miliona KM godišnje

BANjA LUKA - Kako bi bila u mogućnosti da umanji gubitak od dijela indirektnih poreza koji su ukinuti početkom godine, Vlada Republike Srpske je u posljednje dvije godine ušla u nekoliko reformi, rekli su u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Od početka 2009. godine u potpunosti su ukinute carine za više od 90 odsto proizvoda, odnosno 11.000 artikala koji se iz Evropske unije uvoze u BiH, što će dovesti do manjka prihoda u buyetu RS.

Međutim, samo od uvođenja fiskalnih kasa u Republici Srpskoj će porasti prihodi od poreza za oko 200 miliona maraka na godišnjem nivou, odnosno za oko 20 odsto.

- Očekujemo porast prihoda i u oblasti igara na sreću u iznosu od 20 miliona maraka za 2009. godinu, zahvaljujući primjeni novih rješenja prilagođenih modernom konceptu koji se primjenjuje u našem okruženju i u zemljama Evropske unije, a koja se odnose na oporezivanje priređivača i dobitaka od igara na sreću - rekli su u Ministarstvu finansija.

Novac koji će Srpska gubiti u narednom periodu, biće kompenzovan zahvaljujući reformi direktnih poreza, odnosno poreza na dobit i poreza na dohodak, te reformama koje se odnose na Zakon o porezu na nepokretnosti, zatim Zakon o fiskalnim kasama i Zakon o igrama na sreću.

Prihodi u 2010. godini

U narednoj godini Srpska očekuje povećanje prihoda i od primjene Zakona o porezu na nepokretnosti.

- Opravdanje nalazimo u pravičnosti oporezivanja bogatstva i uvođenje tržišne vrijednosti nepokretnosti kao osnovice za oporezivanje - rekli su u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana