Prezasićeno tržište smanjilo uvoz iz Turske

Danijela Bajić
Prezasićeno tržište smanjilo uvoz iz Turske

BANjALUKA - Uvoz robe iz Turske u BiH u proteklih sedam mjeseci pao je za oko 40,7 miliona maraka u odnosu na isti period lani, a glavni razlog je, smatraju privrednici i ekonomisti, prezasićeno tržište i oslabljena kupovna moć stanovništva.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja jula ove godine na domaće tržište iz Turske je stiglo 172 miliona kilograma raznih proizvoda i repromaterijala u vrijednosti od 795,6 miliona KM. U istom periodu lani u BiH je stiglo 207,3 miliona kilograma razne robe, vrijedne više od 836,3 miliona KM.

- Iz BiH na tursko tržište tokom sedam mjeseci ove godine poslato je 72,2 miliona kilograma robe u vrijednosti od 173,5 miliona maraka. Na tursko tržište BiH je lani u istom periodu plasirala 112,5 miliona kilograma robe u vrijednosti od 187,7 miliona KM - kazali su u UIO BiH.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić istakao je za “Glas Srpske” da su, kada su u pitanju privredna kretanja i proizvodnja u prvom polugodištu, svi pokazatelji negativni.

- Turska je među top deset zemalja kad je u pitanju naša spoljnotrgovinska razmjena. Nažalost, pokrivenost uvoza izvozom i dalje je mala. Prognoze za naredni period u privredi su, ako je suditi na osnovu dešavanja u svijetu, sumorne. Posljednje mjesece ove godine možemo sa zabrinutošću očekivati - kazao je Ćorić.

Dodao je da je Turska jaka u oblasti bijele tehnike, tekstilne i metalne industrije i dosta agresivno nastupa u promociji svoje privrede, a tome u prilog govori i činjenica da ova zemlja za sajmove koje organizuje nudi besplatan smještaj, transfer od hotela do sajma i ulaznice privrednicima iz drugih zemalja.

- Ona na taj način želi da privuče potencijalne kupce svojih proizvoda - rekao je Ćorić.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj, a ujedno i vlasnik i direktor derventske Fabrike obuće “Sanino” Radovan Pazurević istakao je da je posljednjih mjeseci došlo do poremećaja na svjetskom tržištu kada je u pitanju, između ostalog, nabavka repromaterijala za proizvodnju.

- Tržište je jednostavno prezasićeno, to je jedan od razloga manje robne razmjene. Veliku ulogu odigrala je i prošla zima, jer je prodato veoma malo obuće. Skladišta su puna cipela - kazao je Pazurević.

Prema njegovim riječima, značajan uticaj imaju i cijene transporta iz Azije prema Evropi zbog sukoba u Ukrajini.

- Cijena po kontejneru je sa 2.000 otišla na 20.000 evra. Uvoz je zbog cijena transporta gotovo stao - kazao je Pazurević i dodao da su neke firme krenule sa otkazivanjem ugovora u ovoj branši.

Ekonomista Zoran Pavlović istakao je da je kupovna moć stanovništva smanjena zbog inflacije i to se odrazilo na potražnju robe.

- Situacija je takva da će se većina građana danas zbog svog ograničenog budžeta odlučiti da popravi staru veš-mašinu umjesto da kupi novu - kazao je Pavlović.

Selidba

Radovan Pazurević kaže da Evropa više nije mjesto gdje se obuća može jeftino proizvoditi.

- Ponovo se neke kompanije prebacuju na azijsko tržište. Očekujemo da će taj trend biti nastavljen i dogodine, što će izazvati dodatne probleme kad je u pitanju sklapanje novih ugovora, jer postajemo prilično nesigurni i skupi - kazao je Pazurević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana