Preuzete obaveze MMF-a moraju da se ispune

Glas Srpske
Preuzete obaveze MMF-a moraju da se ispune

SARAJEVO - Preuzete obaveze iz stend-baj aranžmana sa MMF-om moraju se ispunjavati da bi FBiH mogla da dobije drugu i ostale tranše koje su dogovorene sa ovom finansijskom institucijom, rekao je juče ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda, prenijele su agencije.

On je kazao da su sastanci s visokim funkcioneri MMF-a i Svjetske banke na godišnjem zasjedanju ovih međunarodnih institucija u Istanbulu bili su prilika za komentarisanje mogućnosti eventualnih prolongiranja realizacije nekih aktivnosti.

- Sa predstavnicima Svjetske banke razgovarano je o tri konkretna projekta, i to o kreditu za budžetsku podršku, za poboljšanje pristupa finansijskim sredstvima za mala i srednja preduzeća u iznosu od 70 miliona dolara, te o kreditu za socijalnu zaštitu i zapošljavanje od 100 miliona dolara - rekao je Bevanda i dodao da je domaćim institucijama jasno poručeno "ako nastavimo sa ovim što radimo i budemo rušili stend-baj aranžman, Svjetska banka će taj novac preusmjeriti drugima". Bevanda je istakao da je aranžman predstavlja finansijsku stabilizaciju koja sprečava da FBiH postane generator nelikvidnosti. Ministarstvo finansija od Vlade FBiH traži da se izjasni da li ostaje u aranžmanu ili ne te da zauzme jasan stav o tri projekta koja su dogovorena sa Svjetskom bankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana