Prerađeno oko dva miliona tona nafte

Dragana Keleč
Prerađeno oko dva miliona tona nafte

BANjALUKA - Rafinerija nafte Brod tokom dvije godine uspješnog rada preradila je više od dva miliona tona sirove nafte, a paralelno sa ovim obnovljena su i proizvodna postrojenja kako bi svi proizvodi iz Rafinerije, uz postojeći visok kvalitet, dostigli najviše evropske ekološke standarde.

Rekao je ovo zamjenik generalnog direktora "Optima grupe" Slavko Šćepanović povodom druge godišnjice uspješnog rada Rafinerije nafte Brod. On je istakao da su evropski kvalitet proizvoda i zaštita životne sredine od izuzetne važnosti za grupaciju "Nestro".

- Dokaz za to je izgradnja vlastite laboratorije, najsavremenije na Balkanu, u koju je ugrađena oprema renomiranih svjetskih proizvođača - rekao je Šćepanović i dodao da će tokom redovnog godišnjeg remonta, koji se završava 1. decembra, biti zamijenjeni svi habajući i oštećeni dijelovi opreme kako bi se obezbijedio siguran, stabilan i kontinuiran rad proizvodnih kapaciteta u idućih 350 dana.

Šćepanović je naglasio da su dosadašnja ulaganja u preduzeća iz oblasti naftne industrije dostigla preko 277 miliona evra.

- Od toga je u rekonstrukciju rafinerijskih pogona uloženo oko 79 miliona evra - istakao je Šćepanović.

Naglasio je da "Nestro" planira da do kraja 2015. godine u rekonstrukciju i modernizaciju postojećih objekata, izgradnju novih pogona i transportne infrastrukture uloži više od 790 miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Slobodan Puhalac rekao je da se pokretanje postrojenja Rafinerije nafte Brod može nazvati najznačajnijim projektom u posljednje dvije decenije, ne samo u Srpskoj već i u regionu.

 - Oko 3.000 zaposlenih, ostvareni proizvodni rezultati i planirana ulaganja veća od 790 miliona evra u idućem petogodišnjem periodu pokazuju ozbiljne namjere ruskog partnera i Vlade RS da i u budućnosti podrže realizaciju ovog projekta - istakao je Puhalac.

Dodao je da je pokretanje proizvodnje u Rafineriji uticalo i na promjenu strukture spoljnotrgovinske razmjene, na priliv sredstava po osnovu poreza i doprinosa, te regulaciju tržišta naftnih derivata u cijeloj BiH.

Izvoz

Slavko Šćepanović kaže da je iz Rafinerije u posljednje dvije godine izvezeno nafte i derivata u vrijednosti od oko 230 miliona maraka.

- Proizvodi iz rafinerija nafte i ulja prisutni su na domaćem, ali i tržištima bivše Jugoslavije, te u pojedinim evropskim zemljama. Značajne pomake u poslovanju bilježi i Rafinerija ulja Modriča koja je u protekle dvije godine ostvarila izvoz od oko 50 miliona maraka - rekao je Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana