Prerada drveta najisplativija

Glas Srpske
Prerada drveta najisplativija

SARAJEVO - Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ljubomir Klincov istakao je u petak u Sarajevu da je drvna industrija i prerada šuma najbitnija grana privrede u BiH, jer je jedina koja ostvaruje suficit, što predstavlja dobar osnov za podizanje finalne proizvodnje, prenijela je Srna.

Klincov je rekao da je prošle godine u ovoj grani privrede ostvaren izvoz u vrijednosti od oko 800 miliona marka, dok je uvoz iznosio oko 300 miliona.

- Prije pet godina izvoz finalnog proizvoda iznosio je 20 odsto, a prošle godine skoro 50 odsto. Ako se uz namještaj uključe i ostale prerađevine - ploče, podovi, parketi, može se smatrati korektnim trendom - naglasio je Klincov na seminaru "Novosti u šumarstvu i drvnoj industriji" u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, da bi se moglo smatrati da se koriste domaći resursi, BiH bi u ovoj grani privrede trebalo da dostigne izvoz od 1,5 milijardi maraka.

- Mi sada nemamo organizatora i nosioca razvoja proizvoda, jer male firme nemaju tu snagu. Od ukupnog BiH uvoza više od 50 odsto čini uvoz svih repromaterijala - naglasio je Klincov i dodao da bi edukacijom i razmjenom mišljenja i ideja trebalo unaprijediti proizvodnju u oblasti drvne industrije.

Govoreći o uticaju ekonomske krize na ovu granu privrede, Klincov je rekao da se još ne može govoriti o njenim posljedicama, ali je evidentno smanjenje i domaće i strane potrošnje u prethodna dva mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana