Prerada 4,2 miliona tona nafte godišnje

Marina Čigoja
Prerada 4,2 miliona tona nafte godišnje

SARAJEVO - Investicije ruske kompanije "Zarubežnjeft" u naftnu industriju Republike Srpske do 2015. godine obezbijediće preradu 4,2 miliona tona nafte godišnje.

Zaključeno je to juče u Sarajevu na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića sa rukovodstvom kompanije "Zarubežnjeft" i ambasadorom Ruske Federacije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Špirić je posebno istakao značaj privlačenja stranih investicija, te u tom smislu pozdravio povratak ruskih investitora u BiH.

Razmijenjena su mišljenja i informacije o mogućnostima unapređenja saradnje čitave BiH sa ruskim investitorima.

- Podržavamo ambicije "Zarubežnjefta" u investicijama koje će do 2015. godine obezbijediti preradu 4,2 miliona tona nafte godišnje. Razgovarali smo i o ulozi vlada RS i FBiH i Savjeta ministara BiH i načinu njihove podrške realizaciji tog plana - istakao je Špirić.

Na sastanku je bilo riječi i o projektu čišćenja rijeke Save.

- Razmatrali smo mogućnosti na osnovu kojih bi i partneri iz Rusije mogli da se uključe u ovaj projekat - rekao je Špirić.

Ranije je najavljeno da će u unapređenje proizvodnje u Rafineriji nafte u Brodu u ovoj godini biti uloženo 107 miliona evra, a ruske državne kompanije "Zarubežnjeft" i "Njeftegazinkor" do 2015. godine u brodsku Rafineriju, Rafineriju ulja u Modriči i preduzeće "Petrol" investiraće oko milijardu evra.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ranije je rekao da je Rafinerija u Brodu jedan od najvećih investicionih projekata ikad realizovanih na ovim prostorima, koji je mnogim stanovnicima dao egzistenciju, a Srpskoj povećanje industrijske proizvodnje i energetsku stabilnost.

FBiH

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo rekao je juče poslije sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH i delegacijom naftne kompanije "Zarubežnjeft" da je ova kompanija doborodošla na tržište FBiH, jer se žele postići veća konkurencija i kvalitet. U "Zarubežnjeftu" su naglasili da su zainteresovani za proširenje poslovanja na tržište FBiH. Hećo je istakao da je FBiH veoma zainteresovana za kvalitetnu domaću naftnu kompaniju čija će proizvodnja zadovoljiti visoke ekološke standarde i zakonsku regulativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana