Prepolovljen gubitak Aerodroma Banjaluka

Marijana Miljić
Prepolovljen gubitak Aerodroma Banjaluka

Banjaluka - Preduzeće Aerodromi Republike Srpske na kraju prvog polugodišta ove godine poslovalo je sa neto gubitkom od 243.290 maraka, što je za oko 265.000 maraka manje u odnosu na isti period lani, kada je minus ovog preduzeća iznosio 509.037 maraka.

U polugodišnjem finansijskom izvještaju Aerodroma RS, koji je objavljen na Banjalučkoj berzi, navedeno je da su ukupni prihodi ovog preduzeća na kraju šestog mjeseca iznosili 1,26 miliona KM, dok su rashodi premašili 1,5 miliona KM.

Poslovni prihodi Aerodroma na kraju polugodišta iznosili su 1,25 miliona KM, a preduzeće je od prodaje robe zaradilo 327.035 maraka, dok je od prodaje usluga zarađeno 290.980 maraka.

Kada su u pitanju troškovi, preduzeće je najviše novca potrošilo na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode i to 667.936 maraka.

Troškovi amortizacije i rezervisanja Aerodrome su u provom polugodištu koštali 347.707 KM.

Obaveze Aerodroma Srpske na kraju prvog polugodišta iznosile su 4,2 miliona KM, od čega se na dugoročne odnosi 644.774 marke, a kratkoročne 3,5 miliona KM. Obaveze su u odnosu na isti period lani povećane za skoro 500.000 maraka.

Akumulirani gubitak Aerodroma dostigao je iznos od 6,1 milion KM.

Direktor Aerodroma Banjaluka Miroslav Janjić rekao je da se poslovanje ovog preduzeća popravilo u odnosu na isti period lani.

- Usred svih nepogoda koje su pogodile Srpsku, prije svega poplave, nije došlo do isplate subvencija Aerodroma. Da smo dobili i planirane subvencije, imali bismo već na kraju prvog polugodišta pozitivan rezultat poslovanja - kazao je Janjić.

On je naglasio da će poslovanje Aerodroma RS i idućem periodu ići u pozitivnom smjeru, te istakao da bi kraj ove godine preduzeće trebalo da dočeka u plusu.

Zaposleni

U finansijskom izvještaju Aerodroma RS navedeno je da su u ovom preduzeću krajem šestog mjeseca radila 63 radnika, što je za dva zaposlena više u odnosu na isti period lani.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana