Preminuo Berhold Bajc, »otac« njemačke privrede

Agencije
Preminuo Berhold Bajc, »otac« njemačke privrede

Berlin - Bertholdu Bajc, "patrijarh njemačke privrede", sinonim za "Krup" i čovjek zaslužan za razvoj njemačke industrije čelika preminuo je u 99. godini života, saopštila je ta kompanija.

Jedan od najvažnijih menadžera njemačke poslijeratne industrije, umro je u momentu kada se njegov koncern nalazi u jednoj od najvećih kriza od fuzije sa Tisenom u "Tisen & Krup" 1999. godine.

Bajc, menadžer-filozof, spasilac Jevreja u crnim vremenima, nikada nije bio član nijedne partije, premda su se za njegovo mišljenje i stav političari otimali, a postao je legenda za života, kao prvi čovjek "Krupa" koji uvijek "ima posljednju riječ".

Smrt velikog menadžera koji je želio da bude ljekar, izavala je veliku žalost u Njemačkoj.

Bio je aktivan do kraja života, o čemu svjedoči činjenica da je još početkom ove godine bio na sjednici skupštine akcionara "Tisen&Krupa" u Bohumu, gdje su ga pristuni pozdravili snažnim aplauzom.

Bajca je 1953. godine u "Krup" doveo Alfrid Krup fon Bolen und Halbah, a kada se njegov sin Arnt odrekao imovine u koncernu, Bajc je od esenskog giganta napravio kapitalno društvo. Od 1970. godine je bio predsjedavajući Nadzornog odbora, a od 1999. godine i počasni predsjedavajući Nadzornog odbora "Tisen&Krupa".

Bajcu, kažu poznavaoci njemačke poslijeratne industrije, treba zahvaliti što je Njemačka još i danas domovina jednog giganta u čeličnoj indistriji, koji se danas, istina, nalazi u turbulentnim vremenima.

Da li je uopšte i koliko posjedovao akcije "Tisen&Krupa" ne zna se, ali se zna da je vladao kao partrijarh i da se njegova poštovala, jer je poslije smrti posljednjeg Krupa bio upravnik cjelokupnog nasljeđa.

Nije mislio na penziju, a izgleda ni na na nasljednika, koga svjesno, kažu poznavaoci, nije imenovao.

Upravljao se svojim osjećanjima i osjećajima i, kako navode mediji, za vrijeme Drugog svjetskog rata spasao više stotina Jevreja, za šta je, zajedo sa suprugom, 1973. godine dobio posebno priznanje od holokaus memorijanog centra "Yad Vashem " u Izraelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana