Premijer Srpske o sporazumu Srbije i Rusije i radu brodske Rafinerije

Goran Maunaga
Premijer Srpske o sporazumu Srbije i Rusije i radu brodske Rafinerije

BANjA LUKA - Puštanje u rad Rafinerije nafte u Brodu i energetski sporazum Srbije i Rusije kojim je zagarantovano da će RS dobiti 700 miliona kubnih metara gasa godišnje, veliki su događaji u rješavanju energetskog i ekonomskog pitanja Republike Srpske.

Ovo je juče u Banjoj Luci izjavio predsjednik Vlade RS Milorad Dodik koji je podržao napore ruskog partnera i nedavno potpisani sporazum Srbije i Rusije, dodajući da će na osnovu tog sporazuma RS imati trajnu ekonomsku i energetsku stabilnost.

- Taj sporazum ima veliki značaj i za investitore koje ćemo podržati, a koji su ranije dobili koncesije da se izgradi gasovod od Zvornika do Banje Luke i Novog Grada - rekao je Dodik.

On je dodao i da je ponosan na ono što je urađeno sa Rafinerijom nafte i "Telekomom".

"Telekom" je, napomenuo je, samo u ovoj godini povećao prihode za 20 odsto.

- Dobijeni novac biće upotrijebljen za razvoj. Rafinerija nafte radi, a uslijediće i istraživanja nalazišta sirove nafte - kazao je Dodik.

On je istakao da se problem navodnog duga koji "Elektroprivreda Hrvatske" potražuje od "Elektroprivrede RS", mora riješiti ili putem pravosudnog sistema ili dogovorom političkih predstavnika Hrvatske i RS.

Hrvatska potražuje te dugove zbog, navodnog učešća u izgradnji Termoelektrane "Gacko".

- Smatramo da su to sredstva koja su upotrebljavana ne iz komercijalnih nego iz razvojnih fondova i ne može se tražiti komercijalno potraživanje - rekao je Dodik.

On je napomenuo da u Hrvatskoj nisu riješena mnoga pitanja. Tamo je, naglasio je, najniži stepen povratka Srba, njihove imovine, imovine RS u toj zemlji, a nijedno preduzeće iz Srpske ne može da radi u Hrvatskoj.

Rekao je da je nedopustiva činjenici da Hrvatska nije otvorena ni za kakvu poslovnu inicijativu iz RS.

Dodik je podsjetio da u rješavanju problema između Hrvatske i RS u vezi sa dugom za električnu energiju i regulisanjem plovidbe rijekom Savom nije bilo nikakve pomoći organa BiH. Oni koji komuniciraju sa vlastima Hrvatske, dodao je, trude se da još više uslože te odnose.

Zaključio je da to više nije samo pitanje odnosa prema Hrvatskoj, već i unutar BiH, što je nedopustivo.

UNDP

BANjA LUKA - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je kroz razne programe uložio u Republiku Srpsku 100 miliona dolara, a to je potvrda da je saradnja između ove međunarodne institucije i Vlade RS veoma uspješna.

Ovo je juče rečeno poslije sastanka Dodika i resornih ministara sa predstavnicima UNDP-a.

- Prioritet u 2009. godini će biti ulaganja u razvoj opština u istočnom dijelu Srpske, a za programe zapošljavanja i zaštite životne sredine do sada je uloženo 50 miliona dolara - rekao je Dodik.

Predstavnik UNDP-a Kristin Meknab naglasila je da je za poboljšanje položaja nerazvijenih opština obezbijeđeno 20 miliona dolara.

- Imali smo veoma uspješnu saradnju sa Vladom RS i i premijerom Miloradom Dodikom koji je posvećen razvoju Srpske. Radujem se toj sardnji i u sljedećoj godini - navela je Meknab.

M. F. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana