Prema BiH slijede recipročne mjere

D. Sekulović, M.Čigoja
Prema BiH slijede recipročne mjere

BANjA LUKA - Ako Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje unutar sporazuma CEFTA, kojim bi se uvele pune carine na prehrambene proizvode iz Srbije i Hrvatske koji će se naći na narednoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH, bude usvojen mogao bi da dovede do recipročnih mjera prema BiH, smatraju ekonomisti.

Predsjednik sekcije za makroekonomiju Udruženja ekonomista "SWOT" Stevo Pucar kaže da je carinska zaštita domaće proizvodnje, što je i osnovni cilj ovog zakona, najlakši metod koji izaziva i najviše problema.

- Ovakav način zaštite domaće proizvodnje odmah prouzrokuje recipročne mjere. Nju bi trebalo koristiti tek kada se primijeni neka druga vrsta zaštite. Kod nas je problem što se domaća proizvodnja prvo pokušava zaštiti carinama, a imamo mnogo više prostora za necarinsku zaštitu - rekao je Pucar.

Sporni Prijedlog zakona prošao je Predstavnički dom i slijedi mu razmatranje na narednoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predlagač zakona, poslanik Narodne stranke Radom za boljitak u Parlamentu BiH i suvlasnik mesne industrije "Lijanovići", Jerko Ivanković Lijanović zalaže se da se ponovo uvedu pune carine na mlijeko, mliječne proizvode, meso i mesne prerađevine, vodu, sokove i sva druga pića porijeklom iz Hrvatske i Srbije. Ovim bi se, navodi Lijanović, smanjio trgovinski deficit BiH, koja je prošle godine u spoljnotrgovinskom deficitu bila u minusu za više od devet milijardi maraka.

Lijanović je odbacio tvrdnje da je Prijedlog zakona u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, te ističe da je Evropska komisija Prijedlog zakona pozitivno ocijenila.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je da su problemi domaćih privrednika veliki, ali da donošenje zakona o zaštiti domaće proizvodnje nije rješenje.

- Ako dođe do usvajanja ovog zakona BiH prijete ozbiljni problemi. Možemo se nadati međunarodnoj arbitraži, bićemo prijavljeni generalnom sekretarijatu CEFTA, a sasvim je realno očekivati i uvođenje kontramjera u smislu pune carine na robu iz BiH - istakao je Zirojević.  

Proizvodi

Predsjednik Skupštine udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije u Privrednoj komori RS Nebojša Ristić kaže da Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje ima brojne manjkavosti koje idu do toga da se na listi proizvoda koji bi zakonom bili zaštićeni nalaze i oni koji se ne proizvode u BiH. Ristić kaže da ne bi bilo slučajno da su neki nedostaci samog zakona namjerno ubačeni, da zakon ne bi bio izglasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana