Preko 300 lidera učestvuje u Davosu

Agencije
Preko 300 lidera učestvuje u Davosu

Preko 300 svjetskih lidera učestvovaće na 45. Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, objavili su organizatori u Ženevi.

Program skupa koji se održava od 21. do 24. januara nije izmjenjen poslije terorističkih napada u Parizu ali ta tema biće razmatrana i biće predstavljeni svi krizni regioni u svijetu, rekao je novinarima osnivač foruma, profesor Klaus Švab.

Među učesnicima biće njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland, italijanski premijer Mateo Renci, kineski premijer Li Kećijant, američki državni sekretar Džon Keri.

Ukupno se očekuje oko 2.500 učesnika, iz svijeta politike, ekonomije, akademskih krugova i civilnog društva iz preko 140 zemalja. Ovogodišnja tema koju je izabrao predsjednik i osnivač Foruma profesor Švab je "Novi globalni kontekst".

Švab je rekao novinarima u Ženevi da se svijet nalazi u "kritičnoj situaciji i na raskršću".

"Otvaraju nam se dva puta, put dezintegracije, mržnje i fundamentalizma i put solidarnosti. Nedavni napadi u Parizu i ogromne demonstracije solidarnosti sa žrtvama koje su uslijedile ilustracija su toga", dodao je Švab.

On smatra da forum treba da olakša potragu za novim rješenjima koja će doprineti vraćaju povjerenja i stabilnosti, kako ekonomske tako i političke.

Među učesnicima biće i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Iz Afrike će doći južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma, njegov mlijski kolega Ibrahim Bubakar Keita, kenijski predsjednik Uhurum Kenijata, a očekuje se i novi tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebesi. Više od deset predstavnika vjerskih zajednica takođe će biti u Davosu.

Među kopredsjedavajućim ove godine biće predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim i direktor Gugla Erik Šmit.

Pored državnika i ekonomista, na forum obično dolaze i dobitnici Nobelove nagrade, predstavnici međunarodnih organizacije, civilnog društva i medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana