Prehrana najskuplja u Prijedoru i Doboju

Marijana Miljić
Prehrana najskuplja u Prijedoru i Doboju

BANjALUKA - Cijene ulja, šećera, brašna i kafe, razlikuju se u od opštine do opštine, a najskuplje namirnice kupuju Prijedorčani i Dobojlije, dok najmanje novca za osnovne životne namirnice izdvajaju stanovnici Bijeljine.

U Prijedoru i Doboju za litar ulja kupci moraju da izdvoje više od tri marke, dok se u Bijeljini i Banjaluci cijena ovog proizvoda kreće od 2,20 do 2,50 maraka.

 - Šećer se prodaje od 1,20 do 1,50 maraka - kažu trgovci u Prijedoru.

Dodaju da su cijene voća i povrća niže na pijacama nego u trgovinama.

- Kilogram jabuka kreće se od 0,70 pa do četiri marke, a krušaka od 1,50 do 3,75 maraka - rekli su prodavci na prijedorskoj tržnici.

Banjalučani za kilogram kafe moraju da izdvoje od deset do 12 maraka, a za brašno od 0,8 do 1,20 maraka.

- Kilogram šećera košta od 1,20 do 1,50, a ulje od 2,20 do 2,50 maraka - kažu u banjalučkim prodavnicama.

Na banjalučkoj tržnici dodaju da je za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 0,75 do 1,5 maraka, grožđe je oko tri marke, mandarine 1,3, a limun dvije marke.

- Za kilogram krompira potrebno je izdvojiti marku, a za luk od 0,8 do marku - kažu na banjalučkoj tržnici.

U Doboju kažu da se šećer u trgovinama prodaje za 1,30 do 1,60 maraka po kilogramu, a brašno za 1,30 maraka. Za kilogram kafe potrebno je izdvojiti od 11 do 13 maraka.

Na pijaci u Doboju za kilogram mandarina potrebno je izdvojiti oko marku i po, za limun tri, dok je kilogram grožđa tri i po marke.

U prodavnicama i marketima u Bijeljini prosječna cijena ulja je 2,50 maraka, dok je za kilogram šećera potrebno izdvojiti od 1,20 do 1,60 maraka, za kilogram kafe od deset do 12, a za kilogram brašna od 0,80 do 1,20 maraka.

U Bijeljini kažu da su cijene voća i povrća na tržnicama stabilne u posljednje vrijeme. Tako je za kilogram jabuke potrebno izdvojiti od jedne do dvije marke, za grožđe od dvije i po marke.

- Za kilogram luka i krompira kupci moraju da izdvoje po jednu  marku - kažu na bijeljinskoj tržnici.

Prema cijenama osnovnih prehrambenih proizvoda najpovoljniji za život su Beograd, slijede Sarajevo i Banjaluka, dok stanovnici Podgorice i Zagreba za osnovne životne namirnice izdvajaju najviše novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana