Pregovori s Gaspromom počinju danas

Glas Srpske
Pregovori s Gaspromom počinju danas

BEOGRAD - Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je juče da će danas u Beogradu početi pregovori o energetskom sporazumu sa ruskim "Gaspromom" i izrazio nadu da će ugovor biti finalizovan najkasnije do 20. decembra ove godine, što je bio prijedlog srpske strane.

- Sve kalkulacije pokazuju da je sporazum sa "Gaspromom" dobar za našu zemlju, pod uslovom da se realizuje u cjelini - istakao je premijer Cvetković u intervjuu agenciji Tanjug.

Razgovori u Beogradu vodiće se na nivou stručnih timova, a ne na najvišem nivou, objasnio je Cvetković.

Govoreći o pregovorima sa konzorcijumom Alpina - Por, premijer je istakao da bi i za Srbiju i za koncesionara najbolje bilo da se postigne zadovoljavajući dogovor za obje strane, kako bi Srbija što prije mogla sama da počne izgradnju autoputa Horgoš - Požega.

Cvetković je napomenuo da postoji validan ugovor, prema kome je koncesionar Alpina - Por obavezan da do 31. decembra ispuni neophodne uslove - zatvori finansijsku konstrukciju, da bi od 1. januara 2009. godine mogao da započne radove.

- Pošto postoje indikacije da će koncesionar teško uspjeti da ispuni uslove ugovora, Srbija razmatra mogućnosti da se sporazumno raskine ugovor i to u interesu obje strane - objasnio je Cvetković. Dobitak bi imale obje strane, pri čemu bi koncesionaru bila vraćena bankarska garancija od 10 miliona evra, a država Srbija bi preuzela već izrađenu projektnu dokumentaciju i eksproprisano zemljište uz naknadu, čime bi se skratio period za izgradnju autoputa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana