Pregovori Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i ruskkog Gasporoma

Glas Srpske
Pregovori Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i ruskkog Gasporoma

BEOGRAD - Pregovori Vlade Srbije i "Gasproma" o energetskom aranžmanu sa Rusijom počeli su juče i trajaće narednih dana, kazali su u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Savjetnik predsjednika Upravnog odbora "Gasproma" Dmitrij Mališev, koji zastupa rusku stranu, stigao je u Beograd, a pregovori protiču u dobroj atmosferi, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

Više detalja nisu htjeli da iznose.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da još nije stigao odgovor na zvanično pismo koje je sa premijerom Mirkom Cvetkovićem uputio "Gaspromu", sa prijedlogom kompletnog ugovora za Naftnu industriju Srbije (NIS), skladište gasa u Banatskom Dvoru i gasovod.

On je istakao da nije bilo nikakvih pregovora sa ruskom stranom o energetskom sporazumu u posljednje dvije nedjelje, otkad je poslat prijedlog ugovora.

Prema pisanju medija, u prijedlogu ugovora koji je srpska strana uputila, Srbija traži isplatu kaznenih penala ukoliko "Gasprom" bude kasnio s izgradnjom gasovoda "Južni tok".

U ugovoru se kaže da ako Rusi naknadno odustanu od njegove izgradnje, biće u obavezi da vrate akcije NIS-a.

Prijedlog

U zvaničnom prijedlogu upućenom Rusima traži se povezivanje tri dijela energetskog sporazuma - prodaja NIS-a, izgradnja gasovoda i skladišta u Banatskom Dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana