PREF postigao zapažene rezultate i izvan granica Srpske

Milijana Latinović Radošević
PREF postigao zapažene rezultate i izvan granica Srpske

BANjALUKA - Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) na inostranom tržištu u posljednje četiri godine zaradilo je 5,1 milion maraka i imovinu van granica Srpske povećalo za 60 odsto.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor PREF-a Saša Stevanović pojasnivši da je zaposleni ovog društva samo po osnovu dva odsto vrijednosti ukupnog portfelja, u inostranstvu u prosjeku stvarao 127.000 KM godišnje. 

- Inače, prosjek u ekonomiji je da zaposleni stvori 42.000 KM vrijednosti i svi, kao društvo, moramo gledati kako da budemo više na globalnom tržištu. Nije neobično da sjedimo u Banjaluci ili bilo gdje u Srpskoj, a stvaramo u svijetu vrijednost koju onda trošimo kod nas. To nije lako, traži znanje, nije bez rizika, ali uz mudro upravljanje jeste moguće, a preduslov za to je motiv koji i pokreće cijelu ekonomiju. Da li se može motivisati čovjek da u inostranstvu pravi stotine hiljada za prosječnu platu? Teško - pojasnio je Stevanović.

Iako su uglavnom fokusirani na domaće tržište, ističe da svakodnevno prate šta se dešava u inostranstvu.

- Od toga u inostranstvu vrlo često zavisi i kako će se neke stvari odvijati kod nas. Svijet je globalizovan i ono što se dešava hiljadama kilometara daleko, ne znači da neće uticati na nas. Smatram da je veliki uspjeh to što smo kao državni fond izašli na inostrano tržište, a to se vrlo često potcjenjuje. Tamo smo se takmičili sa svijetom i izašli kao pobjednici jer smo ostvarili prinos veći nego što je bio prinos globalnog tržišta - naglasio je Stevanović. 

Dodao je da je šteta što na domaćem tržištu nema više takvih investitora.

- Uz sva ograničenja, smatram da imamo veliku šansu. Zbog toga smo sa fakultetima pokrenuli projekat koji podrazumijeva da oni analiziraju i predlože gdje bi trebalo investirati, ali konačnu odluku donosimo mi. Na taj način dijelimo iskustva i takmičimo se - rekao je Stevanović. 

Ponovio je da je kriza šansa, ali da je problem na našem prostoru to što je narativ takav da je sve propalo i loše te da to traje decenijama unazad. 

- To je možda loše po društvo, kvalitet života, ali to je stvar individualne percepcije. Možda će ružno zvučati, ali investitorima pa i nama to na neki način odgovara. Uprkos toj “propasti” koja se forsira ekonomski parametri jačaju. Najbolji primjer za to jeste kreditni rejting koji je povećan, ali koji je opet potcijenjen i prema mom mišljenju mnogo je bolji nego što je zvanično predstavljeno - naglasio je Stevanović.

Govoreći o poslovanju u prvom polugodištu ove godine, Stevanović kaže da je PREF povećao imovinu za 13 miliona KM i da ona iznosi 295 miliona. 

- Rast prihoda zabilježen je u segmentu isplate dividendi i to za nekih deset odsto, dok su prihodi od kamata veći za nekih 40 odsto. Osim toga, imamo rast imovine, rast prihoda, smanjenje rashoda, ali nam izostaju pozitivni efekti iz inostranstva, a to je i očekivano s obzirom da smo namjerno smanjivali taj rizik. Svu imovinu iz inostranih akcija pretvorili smo u novac i vratili u Srpsku. To ne znači da već sljedeće godine nećemo “agresivnije” izaći u inostranstvo, ali to je stvar analiza i odluka. Ništa se neće prelamati preko koljena - istakao je Stevanović. 

Podsjetio je da je PREF Fondu PIO i u ovom polugodištu isplatio oko pet miliona KM dividende.

PLANOVI

Saša Stevanović je rekao da je plan PREF-a da do kraja godine naplati sve dividende, dobije još neku dividendu od domaćih izdavalaca, izloži se domaćim hartijama, dominantno državnim obveznicama i trezorskim zapisima jer tu nema rizika, a nagrada je zagarantovana. 

- Rizikujete marku, a potencijalni dobitak je šest KM. Nije ovo nikakav investicioni savjet, ali naše mišljenje je zasnovano na iskustvu i podacima. Te hartije već iduće godine moći će se prodati uz premiju, jer će prinosi na državne obveznice padati i nije za očekivati da se USA može dugo zaduživati po kamatnoj stopi na trezorski zapis od pet odsto - kazao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana