Preduzetnici moraju da budu organizovani

M. Č.
Preduzetnici moraju da budu organizovani

BANjA LUKA - Cilj restrukturiranja Zanatsko-preduzetničke komore RS, čiji je rad krajem prošle godine obnovljen, jeste stvaranje jake i samoodržive organizacije preduzetnika koja će artikulisati interese preduzetnika u Republici Srpskoj.

Rekao je ovo pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Milan Cvijić i dodao da kroz rad ove komore Vlada RS može kreirati politiku pomoću koje bi se omogućilo brže otvaranje novih radnih mjesta i stvorio povoljniji privredni ambijent u Srpskoj.

- Vlada RS je za proces restrukturiranja Zanatsko-preduzetničke komore lani izdvojila 50.000 maraka - kazao je Cvijić.

On je rekao da iskustva iz okruženja ukazuju na to da je preduzetnicima potrebna jaka i samoodrživa organizacija koja može efikasno da predstavlja i štiti interese vlasnika preduzetničkih radnji, te da bude partner administraciji i da zajedno sa drugim organizacijama učestvuje u kreiranju boljeg privrednog okruženja.

Direktor Komore Jovica Bratić rekao je da je prošle godine broj zaposlenih u zanatskim radnjama RS smanjen za 6,8 odsto, a osnovni problem predstavlja činjenica da RS ima puno nezaposlenih, a nema dovoljno zanatlija, jer su mladi nezainteresovani da uče zanat.

Bratić kaže da je u RS u toku 2008. godine radilo 29.426 zanatsko-preduzetničkih radnji koje su zapošljavale 52.234 lica, a preduzeća iz ove djelatnosti u BDP učestvuju sa 13 odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana