Preduzeću slijedi peta licitacija

Dragana Keleč
Preduzeću slijedi peta licitacija

BANjA LUKA - Drvno-industrijsko preduzeće (DIP) "Kozara" iz Kozarske Dubice nije prodato ni na četvrtoj licitaciji održanoj 11. februara ove godine, jer se niko od ponuđača nije javio, tako da bi uskoro trebalo da bude raspisana peta licitacija.

Kazao je ovo "Glasu Srpske" stečajni upravnik u DIP "Kozara" Dušan Kovačević. On je naglasio da bi Odbor povjerilaca ovog preduzeća u narednom periodu trebao da donese odluku o raspisivanju novog tendera za prodaju preduzeća.

- Firma ne bi trebalo da bude prodata po cijeni nižoj od trećine vrijednosti ovog preduzeća, odnosno ispod 3,8 miliona maraka - kazao je Kovačević.

Podsjetio je da je preduzeće na trećoj licitaciji bilo prodato 4,3 miliona maraka advokatu Milenko Tomić koji nije u roku uplatio novac, zbog čega je u razmatranje ušla ponuda drugog ponuđača.

- Nakon što Milenko Tomić nije ispoštovao kupoprodajnu proceduru, preduzeće je ponuđeno drugom učesniku treće licitacije, firmi "Agroflora". S obzirom na to da je ovaj kupac trebalo da u roku od 30 dana, odnosno do 30. decembra prošle godine, uplati 4.195.000 maraka, koliko je ponuđeno za preduzeće, ni to nije ispoštovano - istakao je Kovačević.

Drugi kupac se nije pojavio, niti je položio depozit, zbog čega je Odbor povjerilaca odlučio da raspiše novi tender za 11. februar u Banjoj Luci, ali niko od ponuđača nije se pojavio na četvrtoj licitaciji.

Stečaj u DIP "Kozara" pokrenut je 2008. godine, a ukupna dugovanja preduzeća iznosila su  oko 15,9 miliona maraka.

Pored milionskih dugovanja prema povjeriocima i dobavljačima, obaveze prema radnicima za neisplaćene plate iznosile su oko 1,32 miliona maraka.

Proizvodnja

Dušan Kovačević kaže da preduzeće, bez obzira na stečaj, radi i u njemu je zaposleno 106 radnika.

- Iako je u vrijeme otvaranja stečajnog postupka u preduzeću radilo sedam radnika, danas ih je zaposleno više od stotinu - istakao je Kovačević i dodao da je ovo preduzeće prije rata zapošljavalo 600 radnika, a osnovna djelatnost ove fabrike je proizvodnja namještaja od punog drveta, a 98 odsto proizvoda "Kozara" izvozi na tržišta Srbije, Grčke, Rusije i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana