Preduzećima u BiH 70 miliona dolara

Željka Bašić
Preduzećima u BiH 70 miliona dolara

BANjA LUKA - Prioritet u projektima Svjetske banke u BiH su podrška malim i srednjim preduzećima sa 70 miliona dolara i podrška budžetima u BiH sa 175 miliona evra, a taj novac bio bi uložen u naredne tri godine.

Izjavio je to premijer Srpske Milorad Dodik u petak u Banjoj Luci poslije razgovora sa direktorom Svjetske banke u BiH Džejn Armitaž.

Dodik je istakao da je podrška Svjetske banke budžetima u BiH uslovljena realizacijom stend-baj aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali da je potrebno obaviti i reformu socijalnog sektora.

Dodik je rekao da bi trebalo učiniti sve da se održi stend-baj aranžman sa MMF-om da bi se omogućila realizacija budućih projekata Svjetske banke u BiH.

Armitraž je naglasila da je u programu podrške Svjetske banke BiH prioritet kreditna linija za mala i srednja preduzeća i pomoć budžetima, koja pretpostavlja direktne uplate sredstava iz Svjetske banke. Taj projekat trebalo bi da se završi do kraja ove godine.

U narednoj i 2011. godini uslijedila bi dva istovjetna projekta budžetske podrške za koja je potrebno prvobitno obaviti reviziju socijalnih davanja.

Ona je dodala da dodatna podrška za projekte Svjetske banke nije zakonski i pravno uslovljena stend-baj aranžmanom, ali da je njegovo potpisivanje od suštinskog značaja za BiH.

Dodik i Armitaž razgovarali su i o Nacrtu strategije o socijalnoj politici u BiH.

- U toj oblasti ima mnogo problema i neophodna je revizija socijalnih davanja za koja ćemo napraviti jedinstvenu evidenciju. Mnogi korisnici stekli su taj status zahvaljujući korupciji - rekao je Dodik i dodao da su tome doprinijele i određene zdravstvene komisije koje su izdavale razne nalaze.

Dodik je istakao da će porodice koje opravdano imaju pravo na socijalna davanja, boračke invalidnine, penzije i slično, moći da računaju na više naknade poslije rigorozne kontrole svakog pojedinačnog korisnika.

Džejn Armitraž istakla je da Svjetska banka nastavlja sa realizacijom postojećih projekata, a u pripremi su dva projekta koji se odnose na navodnjavanje i izradu zemljišnih knjiga odnosno katastra.

Norveška

Dodik je u petak razgovarao sa ambasadorom Kraljevine Norveške u BiH Janom Bratuom o pripremama za ostvarivanje projekta "Inkubator". Zaključili su da je neophodno da se otklone administrative prepreke za nesmetan početak projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana