Preduzećima kredit od 50 miliona evra

Glas Srpske
Preduzećima kredit od 50 miliona evra

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske prihvatila je juče inicijativu za pregovore između predstavnika Evropske investicione banke i BiH (EIB), u vezi sa odobravanjem kredita za mala i srednja preduzeća u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Kredit je namijenjen za finansiranje investicionih projekata u RS, i to za investiranje u mala i srednja preduzeća u industriji, turizmu i drugim uslužnim sektorima projekta MSP, kao i javna i privatna preduzeća koja pokrivaju male i srednje projekte u infrastrukturi, projekte za zaštitu životne sredine, racionalizaciju korišćenja energije i resursa ili štednju energije ili u ekonomiji znanja, sektore zdravstvene zaštite i obrazovanja projekti infrastrukture.

U saopštenju se navodi da će se finansiranje ovih projekata realizovati posredstvom Investiciono-razvojne banke RS, a sredstva kredita će se, putem komercijalnih banaka, prosljeđivati do krajnjih korisnika, odnosno preduzeća, kojima će se na osnovu utvrđenih kriterijuma kvalifikovanosti odobravati sredstva za finansiranje projekata.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke o načinu ispunjenja dospjelih poreskih obaveza sa ciljem pronalaženja najboljih rješenja za produženje roka za ispunjavanje dospjelih poreskih obaveza koje odobrava Ministarstvo finansija, a prema kojoj se ovaj rok može odobriti pravnom licu koje je ispunilo potrebne uslove.

- Ovom odlukom se omogućava, pored zakonski obezbijeđenog potraživanja, i obezbjeđenje putem hipoteke prema trećim licima, a predviđa se i da se obezbjeđenje izvršava prije podnošenja zahtjeva za odobravanje produženja roka za izmirenje dospjelih poreskih obaveza - ističe se u saopštenju.

Vlada je juče donijela odluku o izmjeni i dopuni odluke o određivanju preduzeća od strateškog značaja kojom se i "AD Veterinarsko-stočarski centar" Banja Luka dodaje na spisak preduzeća od strateškog interesa.

Vlada RS prihvatila je juče Informaciju o količinama i kvalitetu pšenice roda 2008/2009. godine i dala saglasnost Republičkoj direkciji za robne rezerve da izvrši prodaju merkantilne pšenice roda 2008/2009. u količini do 15.000 tona, po cijeni 0,20 KM po kilogramu sa PDV-om.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period od 1. januara do 30. septembra 2009. godine, u ukupnom iznosu od 363.464 KM.

Zbrinjavanje

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica na usmjeravanje sredstava u visini od 2.000.000 KM, koja su namjenski odobrena odlukom Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH za stambeno zbrinjavanje korisnika kolektivnih oblika alternativnog smještaja, za završetak izgradnje stambenih objekata na području opštine Bratunac i Srebrenica, za izgradnju stambenih jedinica na području opštine Kotor Varoš i Istočno Novo Sarajevo Lukavica, te za kupovinu stambenih jedinice na području opština Bratunac i Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana