Preduzećima isplaćeno 2,2 miliona maraka

Marina Čigoja
Preduzećima isplaćeno 2,2 miliona maraka

BANjA LUKA - Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske uplatilo je juče 351.850 maraka subvencija za jun za 7.037 radnika u 65 preduzeća iz oblasti tekstila, kože i obuće. Do sada je isplaćeno šest rata od 2,2 miliona maraka.

Iz Ministarstva su kazali da je za šest mjeseci ove godine isplaćeno 2.158.800 maraka subvencija za 7.989 radnika u 77 preduzeća, što je 85,5 odsto od ukupno zaposlenih u industriji tekstila, kože i obuće.

Među najznačajnijim efektima mjere Vlade RS za poboljšanje standarda radnika je i poboljšanje finansijske situacije u preduzećima, jačanje trenutne likvidnosti preduzeća, kao i povećanje broja zaposlenih u oblasti kože, tekstila i obuće.

Pravo na subvencije koje će se davati do kraja godine imaju preduzeća u Srpskoj koja izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza i doprinosa, čija je osnovna djelatnost proizvodnja ili uslužna djelatnost i koja imaju potpisane ugovore sa inostranim partnerima ili obezbijeđeno tržište za vlastite proizvode za mjesec subvencije, dodaje se u saopštenju.

Najviše subvencija, od po 50 maraka po radniku, dobila su preduzeća iz oblasti proizvodnje obuće u iznosu većem od 1,2 miliona maraka.

Direktor preduzeća "Škrebić kompani" iz Teslića Dragutin Škrebić rekao je da je recesija dodatno pogoršala stanje u oblasti tekstila, kože i obuće, te da su iz zbog toga subvencije jako značajne i da su doprinijele poboljšanju stanja u ovim preduzećima.

- Takođe, stimulacije izvoza ove godine su duplo veće nego lani, što je omogućilo bolje poslovanje preduzeća iz oblasti obućarske industrije - rekao je Škrebić, čije preduzeće svoje proizvode izvozi u Austriju.

Direktor preduzeća "Obuća" iz Zvornika Vladimir Mijatović rekao je da su subvencije Vlade ovom preduzeću, koje uglavnom proizvodi mušku obuću i izvozi u Francusku i Italiju, dobrodošle, te da bi "mogle biti i veće".

- Obim posla je smanjen za ovu sezonu, tako da su subvencije preduzećima neophodne - kazao je Mijatović.

Zahtjeve za subvenciju za sljedeće mjesece preduzeća mogu da podnose do 40 dana poslije isteka mjeseca za koji se podnosi zahtjev.

Statistika

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ostvareni obim proizvodnje u oblasti proizvodnje obuće u julu ove godine veći je za 37,3 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, te je najveći u posljednje tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana