Preduzeća kupljena u stečaju uspješno rade

M.Čigoja, V. Kulaga
Preduzeća kupljena u stečaju uspješno rade

BANjALUKA - Većina preduzeća iz oblasti drvne, tekstilne i metalne industrije, čiju je imovinu kupila Vlada RS u postupku stečaja, danas radi na granici uspješnih privrednih kolektiva sa perspektivama još uspješnijeg rada, rekao je juče ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

On je istakao da se na osnovu informacije o stanju u preduzećima, čiju je imovinu kupila Vlada RS, kroz postupak stečaja iz oblasti drvne, tekstilne i metalne industrije, a koja je juče razmatrana, može konstatovati da je u proteklom periodu kupovinom imovine preduzeća Vlada spasila privredne subjekte od prodaje u bescijenje i spriječila špekulacije po tom osnovu.

Dodao je da se na ovaj način izvršila naplata poreza i doprinosa, isplatile zaostale plate radnicima i zaposlili novi radnici.

Kao pozitivne primjere Kovačević je naveo FAM "Jelšingrad", Drvnu industriju Vlasenica, "Novi Elastik", "Celpak", Novu tvornicu prečistača Rogatica, "Novi autodijelovi", kao i preduzeća "Nova Romanija", "Nova Borja", "Malić holding", "Novi mermer".

Govoreći o FAM "Jelšingrad", Kovačević je rekao da se trenutno kod notara provjeravaju navodi iz dopisa od 21. aprila da je imovina ovog preduzeća u potpunosti slobodna od upisa hipoteke i da je Vlada RS može preuzeti.
- Vjerujemo da će u idućih nekoliko dana doći do preuzimanja imovine FAM "Jelšingrad" i da će Vlada moći da potpiše ugovor o preuzimanju imovine - rekao je Kovačević.

Dodao je da će poslije toga biti donesena odluka o statusu ovog preduzeća.

- Najvjerovatnije će se ići u pravcu iznalaženja strateškog partnera koji bi očuvao postojeću i investirao u novu proizvodnju - naglasio je Kovačević.

Sekretar Udruženja metalurgije i prerade metala u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je iz metalnog sektora nekoliko preduzeća koja rade, a da se u nekima poput FAM "Jelšingrad" još ništa nije pokrenulo sa mrtve tačke.

- Ova preduzeća su imala dobru infrastrukturu, a zapala su u tešku finansijsku situaciju i nisu se mogla sama restrukturisati, tako da je potez Vlade da ih kupi i zadrži onaj zdravi dio firme pozitivan. Međutim, ne vidim neke veće iskorake u poslovanju koji su se od tada napravili - kazao je Ćorić i dodao da ovim preduzećima treba svježi kapital da bi se stanje popravilo.

Mjere

Željko Kovačević je rekao da je Ministarstvo za one subjekte u kojima se pojavljuju određeni problemi, predložilo određene mjere, što će, prema njegovim riječima, rezultirati još uspješnijim radom ovih privrednih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana