Predstoji još jedna teška sedmica na Vol Stritu

Agencije
Predstoji još jedna teška sedmica na Vol Stritu

Njujork - Ulagačima na Vol Stritu predstoji još jedna teška sedmica zbog produbljivanja evropske dužničke krize i niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih privreda, prenose agencije.

Dou Džons indeks prošle sedmice je pao 2,7 odsto, na 12.118 bodova, dok je S&P 500 potonuo tri odsto, na 1.278 bodova, a Nasdak indeks 3,2 odsto, na 2.747 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača da će Grčka izaći iz evrozone, a Španija, zbog slabog punjenja budžeta i velikih gubitaka tamošnjih banaka, morati da zatraži međunarodnu pomoć.

Produbljivanje evropske dužničke krize već mjesecima pritiska tržišta, a u posljednje vrijeme lošem raspoloženju na tržištu pridonio je i niz podataka koji ukazuju na usporavanje rasta privreda u SAD, Kini i evrozoni.

Ulagači se zbog toga povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u one koje se smatraju sigurnim utočištem u nesigurna vremena.

Tako su na meti ulagača američke, njemačke, japanske i švajcarske obveznice.

Kolika je potražnja za njima pokazuje podatak da su prinosi na desetogodišnje američke obveznice pali na samo 1,44 odsto, najniži nivo od 19. vijeka od kada se prate ti podaci.

Cijene dionica oštro padaju širom svijeta.

Mnogi evropski berzanski indeksi su u minusu u odnosu na početak godine, a slaba su i azijska tržišta.

U posljednje tri godine tržišta dionica rasla su najviše zahvaljujući kombinaciji izdašnih monetarnih mjera centralnih banaka i poticajnih mjera vlada, što je sada jedina preostala nada ulagačima.

Zbog toga se sa nestrpljenjem očekuje predsjednik Američke centralne banke Ben Bernanke u četvrtak podnese izvještaj Kongresu o stanju u privredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana