Predstavljena vina vinarije Kutjevo

Glas Srpske
Predstavljena vina vinarije Kutjevo

SARAJEVO - Vinarija "Kutjevo", koja ove godine obilježava 777 godina tradicije, predstavila je tokom proteklog vikenda na Drugom međunarodnom festivalu vina "Sarajevo vino - fest 2009" u Sarajevu najbolja vina iz svojih podruma.

Na festivalu je učestvovalo više od 60 izlagača iz cijele BiH i regiona.

Marketing menayer kompanije "Kutjevo" Drago Humski je rekao da je povodom godišnjice kompanije organizovana i posebna prezentaciju vina ove marke.

- Graševina je najpopularniji brend u cijeloj regiji, a ova vrsta vina posebno je postala popularna za vrijeme Olimpijade u Sarajevu, te je od tada neizostavna ponuda u većini kafe-barova i restorana u BiH - rekao je Humski.

Vinariju "Kutjevo", dodaje Humski, osnovao je crkveni red iz Francuske, koji je prije 777 godina zasadio prve vinograde na našim područjima.

Osim "Kutjeva", vina iz svojih podruma na festivalu su predstavile i poznate vinarije "Bovin", "Jakobs krik vina", "Proto", "Vinarija Dračevo Popovo polje", "Đakovačka vinarija" i drugi.

Suvlasnik vinarija "Proto" Mladen Anđušić je rekao da je vino u životu većine stanovnika BiH postalo svakodnevica.

- Kultura trošenja vina sve više se vraća i na naše prostore, a vina iz podruma "Proto", "žilavka" i "blatina", postaju sve traženija na tržištu BiH - rekao je Anđušić.

"Bovin"

Vinarija "Bovin" iz Makedonije svoja vina izvozi u 27 zemalja, među kojima je i BiH.

- Vino i kultura njegovog trošenja sve su popularniji na ovim prostorima. Nekada se pravilo loše vino, koje je bilo i jeftinije, ali danas je ta politika promijenjena. Prednost se daje kvalitetu. U Makedoniji trenutno radi 80 proizvođača vrhunskih vina - rekao je predstavnik "Bovina" Gjorgi Trenev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana