Predstavljen novi sistem debitnog plaćanja

Glas Srpske
Predstavljen novi sistem debitnog plaćanja

BRISEL - Evropska centralna banka (ECB) predstavila je juče detalje sistema debitnog plaćanja u Oblasti jedinstvenog platnog prometa u evrozoni (SEPA), koji stupa na snagu 2. novembra, a omogućava kompanijama i pojedincima da sa jednog bankovnog računa obavljaju novčane transakcije u 32 evropske zemlje, prenijele su agencije.

Iz ECB su objasnili da će korisnici ovog sistema u prvom redu biti mobilni operateri, elektroenergetske i telekomunikacione firme, lanci benzinskih pumpi, te pojedinci sa mjesečnim obavezama plaćanja, a kojima bi sistem trebao omogućiti jednostavniju i jeftiniju uslugu.

- Novu uslugu će od novembra nuditi oko 2.500 banaka, a u roku od godine dana programu se moraju priključiti sve evropske banke - saopšteno je iz ECB.

U ECB naglašavaju da na ovaj način Evropska unija polako oblikuje jedinstveno tržište svih 27 zemalja članica čiji ukupni bruto domaći proizvod dostiže skoro tri biliona evra,  a u čemu je usporava 27 različitih nacionalnih platnih sistema koji povećavaju troškove i otežavaju poslovanje.

Krajnji cilj SEPA-a je da se pruži kompletan raspon opcija plaćanja u čitavoj Uniji i pet susjednih zemalja.

- Program izravnog debitnog plaćanja predstavlja drugu ključnu prekretnicu, nakon što je u januaru 2008. godine pokrenut program standardizacije transfera kredita - kazala je članica upravnog odbora ECB-a Gertrude Tumpel-Gugerel.

ECB se nada da će programi u sklopu SEPA-e podstaći razvoj prekogranične konkurencije i primorati banke na inovacije, čime bi se dodatno smanjivali troškovi i efikasnije organizovale poslovne operacije.

Debitne kartice

Iz ECB su saopštili da je sljedeći izazov uvođenje panevropskih debitnih kartica koje su se do sada pokazale teško sprovodivim. U planu su i novi instrumenti plaćanja, kao što su fakturisanje putem e-mejla ili mobilnog telefona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana