Predstavljen “fijat 500L”

RTS
Predstavljen “fijat 500L”

ŽENEVA - Novi “Fijatov” automobil koji će se proizvoditi samo u Kragujevcu, predstavljen je danas na 82. Internacionalnom Salonu automobila u Ženevi, javlja RTS.

Predsjednik Srbije Boris Tadić koji prisustvuje promociji izjavio je da je premijerom modela “fijat 500L”, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, promovisan ne samo taj “Fijatov” model već i Srbija.

Tadić je novinarima rekao da je njegov prvi utisak izvanredan i istakao da je Srbija od danas “novi-stari proizvođač automobila”.

- Ovaj model će biti prodavan i u Evropi i u SAD. Građani posle ovoga mogu da imaju više poverenja u svoju državu. Ovo je pre svega uspeh građana Srbije - poručio je Tadić.

On je precizirao da će proizvodnja modela “500L” za Srbiju značiti povećanje bruto domaćeg proizvoda i izvoza za jednu i po milijardu evra. Povećanjem izvoza i BDP-a će se, kako je objasnio, poboljšati i finansijski rejting i stabilnost zemlje.

- Kad bismo imali deset ovakvih investicija, Srbija bi bila potpuno drugačija zemlja i zato nastavljamo. Danas ćemo u Ženevi razgovarati i sa drugim poznatim proizvođačima automobila - rekao je Tadić.

On je dodao da su u toku razgovori predstavnika Srbije sa proizvođačima autodijelova iz Južne Koreje, Japana, Italije i Njemačke.

Tadić je rekao da je u današnjem razgovoru sa predsjednikom “Fijata” Serđom Markioneom bilo riječi i o svjetskoj krizi, i da je zaključeno da će radnici “Fijata” u Srbiji, kao i bilo gdje u svijetu, za svoja radna mjesta morati da se bore kvalitetnim radom.

Markione je predsjedniku Srbije kazao da proizvodnjom u Kragujevcu “Fijat” želi da postane konkurentniji na svjetskom tržištu.

Nakon predstavljanja novog modela “fijat 500L”, koji će se proizvoditi u Kragujevcu, Tadić je, zajedno sa generalnim direktorom kompanije “Fijat-Krajsler” Serđom Markionijem ušao u automobil, a potom ispred automobila pozirao fotoreproterima.

Razlika “između kapućina i ekspresa”

Novi model je predstavio šef Fijat brenda Olivije Fransoa koji je razliku između novog modela 500L i ranijeg modela 500 opisao kao razliku “između kapućina i espresa”.

- To je nešto što dijelite s ljudima koje volite - kazao je Fransoa.

On je istakao da fijat 500L ima kombinovane osobine gradskog automobila i malog suva i da je riječ o vozilu koje karakterišu praktičnost i korisnost.

Serijska proizvodnja ovog auta koji, kako kažu, podsjeća na produženu i povećanu verziju poznatog “fijata 500”, trebalo bi da počne ovog ljeta. Osim “fijata 500 L” na sajmu u Ženevi će biti predstavljeno 140 novih modela.

Karakteristike novog automobila

Početkom februara torinska kompanija je saopštila da će početna cijena “fijata 500L” biti oko 16.000 evra i potvrđeno je da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj s dizel motorom.

Kako je precizirano, benzinske verzije su dvocilindrični “tvin-er” od 0,9 litara i 1,4 litra, dok će dizel biti od 1,3 litra.

Automobil “Fijat 500L” sa pet sjedišta, dug je 4,14 metara, širok 1,78, a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine podseća na model “600 multipla”.

Dugoočekivani model novog automobila, do skoro je srpskoj javnosti bio poznatiji sa radnim nazivom “el zero”, a sada ima zvaničan naziv “500 L” i, kako je objašnjeno iz “Fijata”, skraćenica ”L” potiče od riječi “lardž”(veliki), što znači da je riječ o produženoj i povećanoj verziji modela “Fijat 500”.

Proizvodnja novog modela automobila u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog “Fijata” i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku “Zastava automobili”, potpisanog u jesen 2008. godine.

Ceremoniji su, osim predsjednika Tadića, prisustvovali ministar ekonomije Nebojša Ćirić, gradonačelnik Kragujevca Verko Stevanović, bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ambasador Srbije u Švajcarskoj Milan St. Protić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana