Predsjednik S&P podnio ostavku

Glas Srpske
Predsjednik S&P podnio ostavku

NjUJORK - Predsjednik američke kreditne agencije "Standard i Purs" ("S&P") Deven Šarma se povlači, saopšteno je juče samo nekoliko sedmica pošto je agencija u potezu bez presedana umanjila ocjenu sposobnosti vlade SAD da se nosi sa svojim dugovima, prenose agencije.

Šarma (55) "spreman je za nove izazove", saopštio je predstavnik te agencije za procjenu kreditnog rejtinga. Zamijeniće ga Daglas Peterson, sada izvršni direktor Sitibanke N.A.

"Standard i Purs" ne pominje degradaciju kreditnog rejtinga SAD koja je 5. avgusta potresla svjetska finansijska tržišta i bila dočekana oštrom kritikom administracije predsjednika SAD Baraka Obame.

Agencija ne pominje ni izvještaje da Ministarstvo pravde SAD istražuje da li je "Standard i Purs" neodgovarajuće ocijenio desetine hipoteka u godinama koje su prethodile finansijskoj krizi iz 2008.

Listovi "Fajnenšel tajms" i "Volstrit džornal" objavili su da će Šarma ostati u agenciji do kraja godine kao savjetnik matične kompanije "S&P"-a, firme "MekGro-Hil".

"S&P" je prva, a zasad i jedina među agencijama snizila američki rejting na ocjenu AA+, što je izazvalo velike turbulencije na finansijskim tržištima širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana