Prednosti BiH ublažiće krizu

Željka Dobrić
Prednosti BiH ublažiće krizu

OHRID - Prednost BiH je to, što je njen spoljni dug relativno mali u odnosu na druge zemlje u širem regionu. Osim toga, nivo kredita banaka je umjeren, a krediti su relativno dobro osigurani i to su značajne prednosti za ublažavanje posljedica globalne finansijske krize na BiH.

Ovo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio na dvodnevnom Regionalnom ekonomskom forumu jugoistočne Evrope u Ohridu.

- BiH je u proteklih 13 godina ostvarila značajan oporavak i ekonomski napredak i bila uspješna u postizanju makroekonomske stabilnosti, ali dugogodišnja visoka stopa nezaposlenosti i visok spoljnotrgovinski deficit i dalje predstavljaju glavne prepreke ekonomskom rastu i razvoju BiH - rekao je Radmanović.

On je upozorio da ekonomska kriza nameće potrebu zaštite socijalno ugroženih slojeva stanovništva, zbog čega je neophodno ostvarivati produktivniju proizvodnju, manju potrošnju, veću štednju, više izvoziti, a manje uvoziti.

Radmanović je naveo da je u periodu od 2002. do 2007. godine ekonomski rast u BiH u prosjeku iznosio 5,2 odsto na godišnjem nivou, da je domaća valuta stabilna, a strane devizne rezerve rastu.

- Savjet ministara BiH, vlade entiteta i Centralna banka preduzeli su nužne mjere kako bi očuvali finansijsku stabilnost u BiH - izjavio je Radmanović.

Radmanović je rekao da je za BiH veoma bitna izgradnja ključnih regionalnih putnih pravaca kroz zajedničke projekte vlada Republike Srpske i FBiH.

 - Ekonomska kriza na BiH će se odraziti tako što će bankarski krediti biti skuplji, smanjiće se obim investicija i likvidnost u privredi, obim ukupne tražnje robe i usluga, te usporiće ekonomski rast. Postoji opravdan strah i od smanjenja priliva direktnih stranih investicija, a recesija koja će vjerovatno zahvatiti Evropu i regiju, kao naše najznačajnije spoljnotrgovinske partnere, nepovoljno će djelovati na izvoz, koji je naša nasušna potreba - objasnio je Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana