Predloženo pokretanje stečaja u “Sinergija”

Marina Čigoja
Predloženo pokretanje stečaja u “Sinergija”

Banjaluka - Predstečajni upravnik mikrokreditnog društva "Sinergija plus" Milan Latinčić predložio je juče na izvještajnom ročištu u Okružnom privrednom sudu Banjaluka da nad ovim društvom bude pokrenut stečajni postupak, jer su mu računi blokirani duže od 60 dana i nije u mogućnosti da ispunjava svoje obaveze.

Sa druge strane, zamjenik direktora "Sinergije plus" Damir Miljević iznio je niz zamjerki na izvještaj predstečajnog upravnika i zatražio da on bude razriješen dužnosti. Sud je odbio zahtjev za razrješenje predstečajnog upravnika i najavio da će odluku o tome da li će biti pokrenut stečaj u "Sinergiji plus" donijeti u roku od tri dana.

Latinčić je istakao da u potpunosti ostaje pri svom izvještaju navodeći da su blokada računa "Sinergije plus" duže od 60 dana i nemogućnost da ispunjava svoje obaveze sasvim dovoljni razlozi za otvaranje stečaja.

- Ovo preduzeće već dugo posluje sa gubicima, a od juna ne može redovno da plaća svoje obaveze. Akumulirani gubitak "Sinergije plus" iznosi 10,3 miliona maraka - rekao je Latinčić.

Komentarišući Miljevićeve primjedbe na izvještaj, Latinčić je rekao da je analiza koju je uradio vrlo jasna.

- Ako neko preduzeće posluje sa gubitkom, odnosno dođe u situaciju da bude pred stečajem, postavlja se pitanje ko je tu odgovoran. Sigurno da je odgovornost na menaymentu - rekao je Latinčić i negirao Miljevićeve tvrdnje da je on u svom izvještaju predložio gašenje preduzeća.

Latinčić je istakao da je "Sinergija" u 2011. i prvoj polovini 2012. godine ostvarila dobit, ali da po pravilima Agencije za bankarstvo treba rezervisati sredstva za pokriće gubitaka koji mogu nastati iz plasiranih kredita, što nije učinjeno.

- Zbog toga je "Sinergija" po preračunima Agencije za bankarstvo u ovom periodu poslovala negativno - rekao je Latinčić.

Optuživši predstečajnog upravnika da se ne razumije u tematiku ili da je tendenciozan, Miljević je zatražio da "Sinergija" nastavi sa radom do sjednice Skupštine povjerilaca koja će odlučiti šta će biti sa dužnikom.

- Povjerioci će tek za 45 dana moći da odluče šta će dalje biti sa "Sinergijom". Zbog toga insistiramo da društvo do te odluke nastavi da radi kako ne bi nastao opšti haos na finansijskom tržištu i kako bi klijenti i stečajna masa bili zaštićeni - kazao je Miljević.

On je istakao da je u izvještaju predstečajnog upravnika pogrešno prikazana tekuća imovina društva, te da su i pokazatelji likvidnosti netačni. Ustvrdio je da je moguće da ovo društvo nastavi sa radom i pored toga što im je Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu navodeći da se ona odnosi na zabranu davanja kredita, a ne na prikupljanje novca.

Miljević je ponovo optužio NLB Razvojnu banku i Unikredit banku Banjaluka da su krive za situaciju u kojoj se "Sinergija plus" nalazi, jer su im blokirali račun zbog neplaćenih obaveza.

- Dio odgovornosti snosi i menayment, jer smo u 2010. i 2011. godini mogli bolje poslovati, a drugi razlog je vrlo teška ekonomska situacija u RS - rekao je Miljević i dodao da će najveće posljedice zbog svega imati povjerioci i 47 radnika koji će ostati bez posla.

"Sinergija plus" podnijela je početkom jula zahtjev za stečaj, jer više nije bila u mogućnosti da otplaćuje oko 20 miliona maraka kredita koje ima kod domaćih i stranih kreditora, koji su joj zbog toga početkom jula blokirali račune.

Radnici "Sinergije" tvrde da je glavni uzrok propasti izvlačenje novca iz tog društva za izgradnju poslovnih objekata u Obilićevu, Kočićevom vijencu i Novoj varoši u Banjaluci.

Imovina

Latinčić je rekao da po knjigovodstvenoj vrijednosti imovina "Sinergije plus" iznosi oko 31,5 miliona i da je veća od obaveza koje iznose 29,5 miliona KM.

- Imovina će moći podmiriti troškove stečajnog postupka, te će djelimično ili u cjelini namiriti potraživanja povjerilaca - kazao je Latinčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana