Predložene kazne za neposlušne bankare

Glas Srpske
Predložene kazne za neposlušne bankare

BRISEL - Isplata bankarskih bonusa ne bi trebalo da se razdvaja od rezultata poslovanja finansijskih institucija, a za neposlušne bankare biće predložene sankcije, zaključili su čelnici Evropske unije (EU) na neformalnom sastanku koji je u četvrtak uveče završen u Briselu.

Predsjedavajući EU, švedski premijer Fredrik Rajnfeld, na samitu koji je bio posvećen usaglašavanju stavova pred sastanak Grupe 20 najvećih ekonomija (G20), koji se 24. i 25. septembra održava u Pitsburgu, rekao je da je došlo vrijeme da se stane u kraj gubicima koje prouzrokuje bankarski sektor, javile su agencije.

- Vrijeme je da se kaže dosta praksi da dobit banaka završava u privatnim džepovima, a gubitke da podmiruju poreski obveznici - kazao je  Rajnfeld.

Čelnici EU predložili su da se uvede prijetnja sankcijama za one banke koje isplatu bonusa ne žele da vežu uz dugoročne poslovne rezultate. Većina članica EU slaže se da se visina bonusa ograniči, ali se Velika Britanija i SAD protive prijedlozima da se o tome raspravlja na samitu u Pitsburgu.

Osim bankarskih bonusa, čelnici EU tražiće na samitu G20 da se podrška za rješavanje finansijske i ekonomske krize nastavi dok se ne uspostave čvrsti temelji za ekonomski
rast, kao i da se postepeno uspostavi uravnoteženje budžetske politike. Čelnici EU tražiće da se mjere za spasavanje banaka, u što su protekle godine uložene hiljade milijardi evra, povuku na koordinisan način, i to tek kad oporavak bude siguran.

Na samitu u Pitsburgu trebalo bi biti riječi i o borbi protiv klimatskih promjena, u sklopu priprema za međunarodnu konferenciju o zaštiti klime koja se održava u Kopenhagenu krajem ove godine.

MMF

Predsjednici država ili vlada zemalja članica EU takođe će tražiti da se Međunarodnom monetarnom fondu dodijeli ključna uloga u globalnoj koordinaciji mjera za izlazak iz finansijske krize. EU je spremna da da dodatni doprinos MMF-u od ukupno 125 milijarda evra više u odnosu na 75 milijardi, koliko je prije dogovoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana