Predložena prodaja pet odsto dionica “BH telekoma”

Agencije
Predložena prodaja pet odsto dionica “BH telekoma”

Sarajevo - Upravni odbor Agencije za privatizaciju Federacije BiH (FBiH) predložio je da ove godine bude prodato pet odsto dionica “BH telekoma”, “Elektroprivrede BiH” i “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (HZHB)”, ali za to još nije dobio podršku Vlade FBiH, rekao je direktor Agencije Šuhret Fazlić, a javile su agencije.

- Vlada FBiH treba da razmatra naš prijedlog plana za 2013. godinu, jer ona donosi pojedinačne odluke za svako preduzeće kako regulisati metod, rokove i uslove prodaje državnog kapitala - naveo je Fazlić.

On smatra da je proces privatizacije u FBiH morao biti završen još prije 10 godina i da je apsurdno da se o tome razgovara u 2013. godini, jer je još 1997. donesena odluka da se ide u privatizaciju.

- Prema našoj analizi 10 preduzeća, kada se uporedi stanje iz 1999. i kraj 2010. godine, ostvarila bi oko 1,12 milijardi KM više od prodaje njihovog kapitala da smo ih tada privatizovali - naveo je Fazlić.

On ističe da Vlada FBiH, kao većinski vlasnik kapitala, treba da procijeni koliko bi se isplatila privatizacija “BH Telekoma” i elektroprivreda.

Procjenjući stanje na tržištu tokom narednih godina, kaže Fazlić, Vlada FBiH, ako želi da ostvari veću cijenu, treba da preduzme mjere da taj kapital zaštiti i poveća.

- Ovo što se sada radi, ne daje nam za pravo da vjerujemo da je država sposobna ni da zaštiti, ni da unaprijedi, ni da poveća taj kapital - smatra Fazlić.

Sa aspekta Agencije za privatizaciju FBiH, kaže Fazlić, država svakim danom gubi dok oklijeva u prodaji nekih državnih kapaciteta.

- Sva je priča u gazdovanju tih preduzeća i u odnosu države prema tim preduzećima - zaključio je Fazlić.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da neće doći do privatizacije “BH telekoma” i “Elektroprivrede BiH”, niti prodaje dijela državnog kapitala u ovim kompanijama, jer je aktuelna Vlada u tehničkom mandatu i ne može da donosi odluke u punom kapacitetu.

- Ideja o privatizaciji maksimalno 10 odsto dionica “BH telekoma” i dvije elektroprivrede samo je jedan od prijedloga koji se već duže vrijeme analiziraju unutar Agencije za privatizaciju FBiH - rekao je Nikšić za “Dnevni avaz”.

On je negirao pisanje medija da vlasti na ovaj načine žele udovoljiti zahtjevima MMF-a, pojasnivši da MMF privatizaciju tih kompanija nikada nije postavljao kao uslov, niti bi se na nešto takvo pristalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana