Pred radnicima teška vremena

Glas Srpske
Pred radnicima teška vremena

ŽENEVA - Usporen ili negativan ekonomski rast u kombinaciji sa nestabilnim cijenama smanjiće realne plate mnogih radnika, pri čemu su najugroženiji oni sa niskim primanjima, ocjenjuje Međunarodna organizacija rada (ILO), prenijela je Srna.

Pred radnicima su teška vremena, ocjena je globalnog izvještaja Međunarodne organizacije rada.  U mnogim državama, predviđa ILO, smanjenje plata uzrokovano globalnom krizom ozbiljno će pogoditi i srednju klasu stanovništva.

Pripremajući izvještaj za ovu godinu, ILO je predviđao da će plate u industrijskim zemljama rasti u najboljem slučaju 0,1 odsto, odnosno na globalnom nivou najviše 1,7 odsto.

Bujanje krize redefinisalo je i očekivanja ILO, koja sada govori o padu plata u industrijskim zemljama za 0,5 odsto i globalnom rastu ne većem od 1,1 odsto.

Poručujući kako su pred radnicima teška vremena, ILO jasno naznačava kako institucije tržišta rada nikada nisu bile toliko važne kao danas. Upravo zbog toga socijalni partneri treba da budu podstaknuti na pregovore da bi zajednički spriječili relativan pad udjela plata u odnosu na udio profita u BDP-u.

I stope minimalne plate trebalo bi da rastu gdje god je to moguće, da bi se zaštitila kupovna moć najugroženijih radnika. Ocjene i preporuke Međunarodne organizacije rada jednako se odnose na Evropu kao i svijet.

Evrozona službeno je u recesiji, približava joj se i cijela Evropa. Prema podacima Evrostata, stopa nezaposlenosti u decembru prošle godine iznosila je osam odsto u evrozoni, što je za 0,1 odsto više u odnosu na novembar te 0,8 odsto više u odnosu na decembar 2007. godine.

Na nivou EU zabilježena je stopa nezaposlenosti u iznosu 7,4 odsto, što je 0,1 odsto više nego u novembru i 0,6 odsto više na godišnjem nivou.

Tako je EU u 2009. godinu ušla sa 17,9 miliona nezaposlenih.

U roku od jednog mjeseca bez posla je ostalo 540.000 Evropljana. Najniža stopa nezaposlenosti zabilježena je u Holandiji 2,7 odsto i Austriji 3,9 odsto, a najviša u Španiji 14,4 odsto i Letoniji 10,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana