Pred privrednicima i javnim sektorom prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija

Milijana Latinović
Pred privrednicima i javnim sektorom prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija

BANjALUKA - Pred privrednicima i javnim sektorom u Republici Srpskoj je još jedna šansa da povećaju likvidnost učešćem na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji koja počinje sutra na Banjalučkoj berzi.

Na internet stranici Berze navedeno je da unos obaveza za prvu od šest ovogodišnjih multilateralnih kompenzacija počinje danas i trajaće sutra do 15 časova.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je za “Glas Srpske” da su do sada putem sistema za multilateralne kompenzacije i cesije ukupno kompenzovane 1,03 milijarde KM obaveza i potraživanja.

- Efikasnost sistema se ogleda i u podatku da se na sistem dobrovoljno registrovalo oko 350 privrednih subjekata iz FBiH. Likvidnost privrednika bi mogla značajnije biti popravljena ukoliko bi se na sistem uključila Uprava za indirektno oporezivanje BiH - istakao je Božić. Naglasio je da je sa privrednicima dogovoren koncept elektronskog akceptnog naloga kao instrumenta plaćanja.

- Uvođenjem elektronskog akceptnog naloga sistem bi se koristio svakodnevno na dobrovoljnoj osnovi, a ne samo u periodima održavanja obaveznih multilateralnih kompenzacija - pojasnio je Božić.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević podsjetio je da je Komora bila inicijator za pokretanje multilateralnih kompenzacija, koje su, sudeći prema do sada kompenzovanom iznosu, dale očekivan rezultat.

- Djelimično je smanjena nelikvidnost privrede, jedan od gorućih problema, a da bismo došli do još boljih rezultata, potrebno je da se u sistem kompenzacija uključe svi - rekao je Blagojević.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unapređen kompletan sistem.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Rekordi

Prema podacima Banjalučke berze, rekordan iznos od čak 195,64 miliona maraka kompenzovan je u 2017. godini.

S druge strane, najmanji iznos obaveza i potraživanja kompenzovan je lani i to svega 94,54 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana