“Prebijanje” dugova smanjilo nelikvidnost

Milijana Latinović
“Prebijanje” dugova smanjilo nelikvidnost

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj imaju još jednu šansu do kraja godine da kompenzuju obaveze i potraživanja, a na svim dosadašnjim multilateralnim kompenzacijama “prebijeno” je ukupno 918,7 miliona maraka.

Prema podacima Banjalučke berze u toku ove godine privrednici i javni sektor rasteretili su se za 138,4 miliona maraka obaveza i potraživanja. Šansu da taj iznos bude značajnije uvećan imaju na posljednjoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji koja je zakazana za sutra. Učesnici mogu da prijave obaveze dospjele do 1. decembra ove godine, a kompenzacija će biti sprovedena u 15 časova.

- Učesnici mogu prijavljivati obaveze i prema privrednim subjektima iz FBiH koji su registrovani u sistemu - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj Radovan Pazurević rekao je za “Glas Srpske” da bi bilo dobro da nikada nije postojala potreba za pokretanjem multilateralne kompenzacije.

- Zbog nedostatka finansijske kondicije dolazi do gomilanja dugova. Na jednoj strani je priliv novca, dohodak preduzeća, a na drugoj rashodi, odnosno obaveze koje treba da izmirite, kada se u tom segmentu izgubi balans dolazi do raskoraka i potrebe za kompenzovanjem obaveza i potraživanja - rekao je Pazurević.

On je istakao da je zahvaljujući kompenzacijama djelimično smanjena nelikvidnost kao jedan od gorućih problema privrede.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je da se ovaj finansijski mehanizam naplate dugovanja i potraživanja pokazao veoma efikasnim i uspješnim.

- “Prebijanje” obaveza i potraživanja među pravnim subjektima, među kojima su često jedinice lokalne samouprave, ubrzalo je gotovinske tokove i omogućilo učesnicima da naplate svoja potraživanja i da kompenzuju određena dugovanja - rekao je Ćosić. Naglasio je da očekuje da će Banjalučka berza kao posrednik u ovom procesu nastaviti da organizuje cesije te dodao da bi bilo dobro da se rasterećenje obaveza i potraživanja organizuje češće tokom godine.

Ćosić je istakao da efikasnost korišćenja ovog oblika poravnanja zavisi od intenziteta prijavljivanja obaveza i potraživanja.

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS. Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene, da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze, čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana