Pravi i pravedni razrez poreza na tržišnu vrijednost svake nekretnine

Srna
Foto: Ilustracija

PRIJEDOR - Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Bosiljka Predragović najavila je danas da bi procjena vrijednosti nekretnina trebalo da počne iduće godine.

"U procesu smo da od Svjetske banke tražimo dodatni kredit kako bismo svakoj nekretnini prišli, procijenili je i dobili pravi i pravedni razrez poreza na tržišnu vrijednost svake nekretnine", rekla je Predragovićeva novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Daliborom Pavlovićem.

Ona je ocijenila da nijedna država ne smije da dozvoli neprijavljene nepokretnosti, naročito jedinice lokalne samouprave kojima pripada taj porez i na osnovu kojeg projektuju svoje budžete i planiraju razvoj.

"Moramo da napravimo pravednu podjelu, jer toliko je ljudi koji ne prijavljuju nekretninu, ne plaćaju porez, a svi koji plaćaju redovno svoje obaveze u stvari finansiraju infrastrukturne projekte grada i omogućavaju ljudima koji ne plaćaju obaveze da koriste tu infrastrukturu", naglasila je Predragovićeva.

Ona je podsjetila na pilot-projekte podržane od švedske Vlade u Banjaluci i Laktašima koji su pokazali ogroman broj neprijavljenih nepokretnosti na bazi uvida na terenu koji su obavljale komisije sastavljene od članova lokalnih zajednica i RUGIPP-a.

"I evo jedan poražavajući podatak, da u Banjaluci na dijelu jedne katastarske opštine je u Poreskoj upravi prijavljeno 12.000 nepokretnosti na koje sa plaća porez, kod nas ima 16.000 upisanih na istom tom dijelu, a mi smo popisali 26.000, da shvatite kolika je to razlika nelegalnog korištenja", navela je Predragovićeva.

Ona je istakla da je problem i neažurnost katastra, te pojasnila kako u zemljišnoj knjizi bude upisana livada, a nema uplanjene vile, i budući vlasnik je oslobođen plaćanja na poljoprivredno zemljište, ne plaća porez.

"Sad radimo i zakon gdje ćemo to uvesti sebi kao nadležnost, nastavljamo onda sa cijelom Republikom Srpskom, pristupamo i snimamo sve što imamo i na taj način ćemo dobiti tačne podatke i vidjeti tačno koliko ima poreskih obveznika koji plaćaju i koji ne plaćaju i da li plaćaju onoliko koliko je stvarno stanje na terenu, a svi znamo koliko su neažurne evidencije", dodala je Predragovićeva.

Prihod od poreza na nepokretnosti u budžetu grada Prijedora za prošlu godinu planiran je u iznosu od 2.550.000 KM, a realizovano za gotovo milion maraka manje /1.554.259,47 KM/, dok je u nacrtu budžeta za ovu godinu plan prihoda po ovom osnovu dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana