Prava radnika i briga o okolini uslovi za saradnju sa Njemačkom

 Anita Janković Rečević
Prava radnika i briga o okolini uslovi za saradnju sa Njemačkom

BANjALUKA - Preduzeća iz Srpske koja sarađuju sa kompanijama iz Njemačke očekuju kontrole o pitanju poštovanja prava zaposlenih, ali i zaštite životne sredine, a oni koji se ogluše o te zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza na to važno evropsko tržište.

Naime, 1. januara ove godine u Njemačkoj je na snagu stupio novi zakon o dubinskoj analizi lanca snabdijevanja koji obavezuje kompanije da primijene odgovarajuće propise kako bi poslovnim aktivnostima izbjegli negativne uticaje na ljudske resurse i životnu sredinu.

Zbog navedenog zakona njemačke kompanije će sada imati obavezu da kontrolišu svoje dobavljače iz Evrope i drugih zemalja svijeta, a oni koji ne budu poštovali ili ispunjavali zahtjeve mogli bi ostati bez izvoza za tamošnje tržište, koje je izuzetno važno za kompanije iz Srpske.

Šta to konkretno znači u praksi i šta će Nijemci tražiti od domaćih partnera, predsjednik Privredne komore RS Pero Đorić kaže da još ne zna, ali vjeruje da zahtjevi neće predstavljati problem firmama iz Srpske.

- Mnoge svjetske korporacije veliku pažnju posvećuju ljudskim resursima i zaštiti životne sredine i mnoga naša preduzeća rade s njima. Godišnje moraju ispunjavati upitnike u kojima su pojedini segmenti vezani za navedene dvije oblasti, odnosno naša preduzeća se obavezuju da će poštovati sva prava zaposlenih i voditi računa o zaštiti životne sredine. Uređenjem zakona sada će te stvari vjerovatno biti rigoroznije i obavezujuće, jer je do sada to bio informativno - kazao je Ćorić za “Glas”.

Preduzeće “Metalac MBM” iz Dervente oko 15 odsto svoje proizvodnje izvozi kupcu iz Njemačke, a ta firma za sada im nije predočila nikakve nove zahtjeve.

- U Njemačkoj imamo ozbiljnog kupca sa kojim radimo već osam godina, ali moram priznati da ne znam ništa o novom zakonu u toj zemlji i zahtjevima koje moramo ispuniti. Šta god budu od nas tražili, nastojaćemo se prilagoditi jer nam je stalo do izvoza u tu zemlju - kaže vlasnik pomenutog preduzeća Slobodan Golub.

On dodaje da u “Metalcu MBM” i sada poštuju sva prava radnika, a posjeduju u standard 14001 koji se odnosi na zaštitu životne sredine.

- Po tom standardu poslujemo već četiri godine i smatram da su nam ta vrata već otvorena. Veliku pažnju pridajemo zaštiti na radu, međuljudskim odnosima u kompaniji, te nemamo nikakvih problema o tom pitanju - rekao je Golub za “Glas Srpske”.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić kaže da navedena pravila nisu nikakva novina za njega.

- Njemačke kompanije sa kojima radimo već deset godina nas kontrolišu i prate. Njihovi zahtjevi se svode na poštovanje zakona u BiH, odnosno da li zapošljavamo maloljetnike, da li primjenjujemo zaštitu na radu, da li poštujemo zakon o platama, prekovremeni rad i slično. Svake godine ispunjavamo upitnik, a oni potom dolaze u nenajavljene kontrole i provjeravaju da li je tačno ono što smo napisali. Šta će zakon promijeniti, ne znam, ali mi po tom principu radimo od 2013. godine i nemamo nikakvih problema - kazao je Bubić.

Plate

Slobodan Golub kaže da poseban značaj pridaju konstantnom rastu plata.

- U novembru smo radnicima isplatili za skoro 300 KM veće prosječne plate nego što je republički prosjek. Imamo urednu i stabilnu firmu, zagovaramo i priču u vezi sa solarnim panelima i energijom, a u februaru nam stiže još jedan robot za zavarivanje, četvrti po redu - kazao je Golub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana