Poziv na referendum pokazao mane plana EU

Glas Srpske
Poziv na referendum pokazao mane plana EU

FRANKFURT - Haos nastao nakon što je grčki premijer predložio da Grci na referendumu odluče o evropskom planu za borbu sa dužničkom krizom ukazao je na slabosti samog plana i na manjak povjerenja u njega na tržištu, procjenjuju analitičari.

Navode da je samo nekoliko riječi premijera Jorgosa Papandreua urušilo napore Evrope da ubijedi svijet da njen plan za spasavanje zone evra predstavlja tačku preokreta u dužničkoj krizi i da će spriječiti da evropska kriza zahvati globalnu ekonomiju.

Evropski lideri upozorili su Atinu da bi mogli da je ostave da bankrotira, ako odluči da na referendumu traži potvrdu evropskog plana, dok eksperti navode da bi plan, koji je trebalo da zaštiti od krize veće evropske ekonomije, poput Italije, mogao da propadne, prenijele su agencije.

Grčka bi mogla i da napusti zonu evra, što bi izazvalo finansijski haos i ponovo odguralo svjetsku ekonomiju u recesiju.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik izjavio je da odluka Papandreua da zakaže referendum predstavlja "kockanje", koje će na finansijskom tržištu samo povećati osjećaj neizvjesnosti.

Zelik je istakao da bi u slučaju da grčki glasači odbace paket pomoći došlo do "haosa".

Analitičari navode da postoji i mogućnost pada Papandreuove vlade prije nego što prođe prijedlog o referendumu.

Portparol vlade Ilias Mosialos rekao je da su Papandreuovi ministri, poslije sedmočasovne sjednice vlade, dali "punu podršku" premijerovom prijedlogu za referendum i dodao da će se o prijedlogu glasati "što je prije moguće".

Papandreuovu vladu svejedno čeka glasanje o povjerenju u petak. Ministar unutrašnjih poslova Haris Kastanidis rekao je da će referendum o paketu pomoći EU Grčkoj najvjerovatnije biti održan u decembru.

U međuvremenu, grčki premijer pozvan je juče na hitan sastanak o sprovođenju spasilačkog paketa, koji su sazvali francuski predsjednik Nikola Sarkozi i njemački kancelar Angela Merkel u Kanu, gdje danas počinje samit Grupe 20.

Sarkozi i Merkelova su u zajedničkom saopštenju istakli da je na Grčkoj "da ispoštuje i što brže primijeni sve odredbe dogovorene na samitu prošle sedmice".

Evropski lideri prošle sedmice su se složili da se Grčkoj odobri novi spasilački paket zajmova od 100 milijardi evra, kao i da joj privatni kreditori otpišu 50 odsto dugova.

Širim planom predviđeno je i da se evropske banke dokapitalizuju, da bi se zaštitile od gubitaka na grčkim obveznicama, kao i da se povećaju obim i moći Evropskog fonda za finansijsku stabilnost.

Ključni detalji evropskog plana i dalje su međutim nepoznati.

Na sve to, predloženi referendum samo je "dolio ulje na vatru".

Predsedavajući grupe ministara finansija zone evra Žan-Klod Junker predložio je Grčkoj da ne uzme novi paket zajmova međunarodnih kreditora, koji joj je već odobren, ako planira referendum.

Atini međutim novac treba već sredinom ovog mjeseca za plate i penzije, a u decembru za obveznice koje dospijevaju. U protivnom će Grčka bankrotirati.

Raskol u stranci

Prijedlog Papandreua o referendumu izazvao je raskol u grčkoj vladajućoj stranci PASOK.

Šest uticajnih članova pozvali su premijera da podnese ostavku, još jedan je napustio stranku, čime je PASOK lišio svog prijeko potrebnog glasa u parlamentu pred glasanje o pitanju povjerenja premijeru.

Bez obzira na činjenicu da Papandreuova stranka ima većinu poslaničkih mandata, njen je položaj dosta "klimav" - 152 provladina glasa protiv 148 opozicionih.
U parlamentu mnogi, i to ne samo predstavnici opozicije, smatraju da održavanje referenduma o prihvatanju prijedloga Brisela ugrožava članstvo zemlje u EU i pozivaju da se u zemlji prije roka održe parlamentarni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana