Poziv BiH da izvozi u Švajcarsku i EU

Tanja Kovačević
Poziv BiH da izvozi u Švajcarsku i EU

SARAJEVO - Švajcarski program za promociju uvoza SIPPO uputio je poziv drvoprerađivačkim firmama i proizvođačima namještaja iz BiH da se priključe projektu "Unapređenje izvoza drveta industrijske namjene i namještaja iz BiH u Švajcarsku i EU".

- Projekat se realizuje uz logističku podršku i organizaciju Drvnog klastera BiH, a uključene su i privredne komore Federacije BiH i Republike Srpske i Agencija za promociju izvoza (BHEPA) - rekla je savjetnik u Privrednoj komori FBiH Šemsa Alimanović.

Cilj projekta u prvoj fazi, od 2009. do 2011. godine, je da ostvari održiv rast izvoza određenog broja kvalifikovanih  firmi iz ovih sektora stvaranjem dugoročnih poslovnih veza između lokalnih bh. firmi i međunarodnih proizvođača i kupaca kao i davalaca poslovnih usluga.

Strategija projekta zahtijeva da u projekat bude uključen ograničen broj korisnika, približno 15 drvoprerađivačkih firmi višeg stepena finalizacije i proizvođača namještaja iz BiH.

Ovoj ograničenoj grupi firmi biće ponuđen paket tehničke pomoći i podrške tržišnoj promociji, koji će biti usmjereni na povećanje produktivnosti, unapređenje proizvoda i pristup međunarodnim tržištima.

Sekretar Udruženja prerade drveta u Privrednoj komori RS Lazo Šinik rekao je ranije "Glasu Srpske" da je sektor drvne industrije veoma značajan za privredu i ekonomiju RS i BiH, jer jedini posluje sa dobitkom i ima dva i po puta veći izvoz od uvoza.

- BiH namještaj najviše izvozi u okruženje, odnosno u bivše jugoslovenske republike, ali rezultati su dobri i kada su u pitanju zapadnoevropske zemlje, a prije svih Italija - rekao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana