Poziv bankama da ispune obaveze

Glas Srpske
Poziv bankama da ispune obaveze

FRANKFURT - Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Žan Klod Triše pozvao je evropske banke da ispune svoje obaveze i povećaju plasman zajmova kompanijama i privatnim licima.

Poziv Trišea nadovezao se na velike injekcije likvidnosti u tržišta novca u 16-članoj evrozoni, koje je dala Evropska centralna banka,  u nastojanju da se obezbijedi protok kredita. Strahuje se da bi otežani pristup kreditima mogao da spriječi oporavak regije od recesije.

- Svi moramo dati doprinos, svi smo dužni da stvorimo uslove da naša privreda nastavi funkcionisati u ovom teškom periodu - rekao je Triše u ponedjeljak na jednom seminaru na Univerzitetu u Minhenu.

Trichet bankama: Povećajte plasman zajmova! Kom­pa­ni­je u evrozoni već se neko vrijeme žale da su banke, uprkos  što je ECB spustila ključne kamatne stope na istorijsko nizak nivo, spremne odobravati kredite samo uz visoke kamatne stope.

ECB je ovog mjeseca zadržao ključne kamatne stope u evrozoni na 1,0 odsto.

Prošlog je mjeseca ECB bankama u evrozoni je odobrila zajmove u vrijednosti 442 milijarde evra na rok otplate od 12 mjeseci u sklopu nastojanja da poveća likvidnost na području primjene evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana