Pozitivni pomaci i u privredi Srpske

Marina Čigoja
Pozitivni pomaci i u privredi Srpske

BANjA LUKA - Ekonomska kriza koja je proteklu godinu tresla svjetske privrede polako prolazi, a pozitivni pomaci vide se i u Srpskoj, prije svega u metalskoj industriji, koja bilježi povećanje proizvodnje.

Rekao je to "Glasu Srpske" predsjednik Sekcije za makroekonomiju u Udruženju ekonomista RS "SWOT" Stevo Pucar. Prema njegovim riječima, kriza jenjava na globalnom planu i najveće svjetske ekonomije su ili izašle ili su na putu da izađu iz recesije.

- Kad je u pitanju Republika Srpska, činjenica je da postoje naznake oporavka i kod nas, jer metalska industrija bilježi određeno povećanje broja naruybi i povećanje proizvodnje u odnosu na prvih šest mjeseci ove godine - istakao je Pucar.

Vlada RS u srijedu je prihvatila Informaciju o sprovođenju Javnog poziva za dodjelu sredstava po osnovu sufinansiranja podsticaja izvoza, u kojoj se navodi da je ukupan planirani iznos sredstava za ove potrebe u ovoj godini 10.000.000 maraka, od kojih je 2.140.000 maraka već dodijeljeno za šest preduzeća, koja zapošljavaju 2.380 radnika.

Na javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva prijavilo se 260 privrednih subjekata, od čega njih 58 nije zadovoljavalo uslove ili nije imalo potrebnu dokumentaciju, a preostalih 202 su rangirani i sačinjen je prijedlog rang-liste. Najviše, 68 preduzeća, iz oblasti je drvne industrije, 40 tekstilnih preduzeća, 14 firmi iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i 80 iz metalske industrije.

Pucar ističe da je to samo jedna od mjera koje je potrebno preduzeti na planu poboljšanja stanja u domaćoj privredi.

- Pomoć u vidu podsticaja koje je Vlada preduzela je jedna od mjera, ali ono što je najpotrebnije su programi restrukturisanja samih preduzeća, odnosno da počnu da koriste modernije tehnologije. Takođe, potrebno je da se veći akcenat stavi na razvoj privrede, koja će da koristi znanje za povećanje proizvodnje - naglasio je Pucar.

Dodao je da je jedan od najvećih problema ekonomije RS izuzetno velik spoljnotrgovinski deficit.

- Zanimljivo je to što je uvoz količinski skoro dvostruko manji od izvoza, a da taj isti uvoz vrijedi dvostruko više od izvoza. Ovi podaci govore da je ključni uzrok velikog deficita nedostatak proizvoda sa većom dodatom vrijednošću i većim udjelom znanja u njihovom stvaranju. Problem je što u izvozu RS dominiraju izvozni proizvodi niskog stepena obrade, uglavnom sirovine i poluproizvodi - naveo je Pucar.

Privreda

Stručnjaci ističu da energetski i finansijski sektor RS trenutno trpe manje posljedice krize nego građevinska, drvna i metalska industrija, koje te posljedice najviše osjećaju i zbog toga imaju problema sa likvidnošću i održavanjem proizvodnje. Ekonomisti kažu da je jasno da će na rezultate poslovanja naših izvoznih preduzeća uticati oporavak zemalja u koje oni izvoze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana