Pozitivan imidž ključ većih ulaganja

Marina Čigoja
Pozitivan imidž ključ većih ulaganja

BANjA LUKA - Prepoznavanje Srpske kao lokacije sa pozitivnim poslovnim imidžom i jasnom ponudom konkretnih poslovnih ideja, osnovni je cilj Akcionog plana za sprovođenje "Strategije podsticanja i razvoja stranih ulaganja u Republiku Srpsku" koji je prošle sedmice usvojila Vlada RS, kazali su u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.

Navode da se Akcionim planom za ovu Strategiju nastoji nastaviti politika stvaranja pozitivne poslovne klime, kako za strane, tako i za domaće investicije.

- Akcenat Akcionog plana najprije je bio stavljen na uvezivanje svih institucija u Srpskoj koje su bitne za oblast stranih ulaganja, na podizanje njihovog kapaciteta i jasnu podjelu zadataka. Naglašavamo da se ne misli samo na institucije sa republičkog nivoa već i na lokalne zajednice, s obzirom na to da su one bitan faktor, kako stvaranja pozitivnog poslovnog ambijenta, tako i poznavaoci prilika na svojoj lokaciji - istakli su u ovom ministarstvu.

Drugi dio Akcionog plana, dodaju u Ministarstvu, odnosi se na preduzimanje aktivnosti koje su bitne za stvaranje pozitivne poslovne klime.

- Akcioni plan predviđa i razmatranje pitanja podsticaja za ulaganja, ali ih ne precizira budući da se moraju procijeniti sa stanovišta troškova i koristi - navode u Ministarstvu.

Ključni dio Akcionog plana, ističu, odnosi se na konkurentsko pozicioniranje Srpske u svakom pojedinačnom sektoru, te kreiranje, izbor i promocija konkretnih poslovnih ideja.

- Konkurentsko pozicioniranje znači dobro prepoznavanje vlastitih kapaciteta i investicionih prilika, ali uzimajući pri tome u obzir kretanja u tom sektoru i okruženju - navode u Ministarstvu.

Podrška

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS ističu da se uporedo sa ovim planira izgraditi kapacitet domaćih institucija za podršku već zainteresovanim investitorima, od republičkog do lokalnog nivoa, a posebna pažnja će se usmjeriti na već postojeće investitore za koje se procijeni da imaju kapacitet za naknadna ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana