Povučen prijedlog gasovoda koji bi zaobišao Srbiju

Srna
Povučen prijedlog gasovoda koji bi zaobišao Srbiju

Beograd - Delegacija Evropske komisije u Srbiji potvrdila je da je bio predložen gasovod iz Rusije prema Evropi koji bi zaobišao Srbiju, ali da je taj prijedlog povučen.

U saopštenju Delegacije navodi se da je u ovkiru inicijative gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope predložen i projekat "Istočni prsten", ali je on povučen, pa time EU ne učestvuje u njegovoj promociji.

Iz Delegacije napominju da je Evropska komisija posvećena diverzifikaciji snabdijevanja gasom Srbije, između ostalog i putem gasovoda iz Bugarske koji predstavlja projekat od zajedničkog interesa i od interesa za Energetsku zajednicu.

"U tom smislu, Komisija promoviše plan gasnog povezivanja centralne i jugoistočne Evrope, u kome Srbija aktivno učestvuje", naglašava se u saopštenju.

Evropska komisija je, kako se navodi, obratila pažnju na saopštenje kompanija "Gasprom", "OMV", "Šel" i "EON", koje razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda "Sjeverni tok", koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, "Gasprom" je u januaru 2015. najavio izgradnju "Turskog toka", čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdijeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara.

"Energetska bezbjednost je i dalje prioritet Energetske zajednice", dodaje se u saopštenju.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je nedavno da su evropski zvaničnici nudili Rusiji da se pravi gasovod pod nazivom "Istočni prsten" koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, a koji bi zaobišao Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana