Povoljniji uslovi za plaćanje trupaca

Tanja Kovačević
Povoljniji uslovi za plaćanje trupaca

BANjA LUKA - Ugovaranje prodaje trupaca vršiće se na period od jedne do tri godine i uz povoljnije uslove plaćanja za drvoprerađivače.

Cilj ovoga je da se drvoprerađivači stimulišu da investiraju u viši stepen prerade drveta, povećanja broja zaposlenih i izvoza proizvoda veće dodatne vrijednosti,

Ovo je juče na konferenciji za novinare, prezentujući analizu stanja u oblasti drvne industrije u Republici Srpskoj, rekao pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS Rade Rodić.

On je naveo da postoji i mogućnost smanjenja cijena drvnih sortimenata kroz hitnu nabavku mehanizacije za sječu i izvoz.

- Izbor preduzeća ići će preko tendera na osnovu utvrđenih kriterijuma. Zbog toga treba hitno razmotriti mogućnosti odgođenog plaćanja drvnih sortimenata od strane drvoprerađivača - kazao je Rodić.

Istakao je da je na protekloj sjednici Vlade RS zaključeno da se JP "Šume Srpske" zadužuju da, s ciljem stimulisanja drvoprerađivača, investiraju u viši stepen prerade drveta, povećanje zaposlenosti i izvoza, kao i da raspišu tender za trogodišnje ugovaranje prodaje trupaca preduzećima drvne industrije, što je učinjeno početkom ove sedmice.

-  Data je mogućnost ujednačavanja cijena drvnih sortimenata u cijeloj RS, odgođenog plaćanja na period od 60 dana, kao i ugovaranje prodaje trupaca na tri godine - naglasio je Rodić, podsjećajući na mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS.

Prema njegovim riječima, JP "Šume Srpske" predložile su da preduzeća primarne prerade obaveze izmiruju 20 odsto avansno, a 80 odsto u roku od 30 dana, a preduzeća finalne prerade 20 odsto avansno, a 80 odsto u roku od 45 dana, uz obavezu obezbjeđenja garancije banke.

Reprogram

Rade Rodić je istakao da drvoprerađivačka industrija u RS zapošljava oko 10.000 radnika i da se, usljed svjetske ekonomske krize, zbog pada tražnje proizvoda drvne industrije, može očekivati otpuštanje radnika i prekid proizvodnje u ovim preduzećima.

-  Zbog toga je nadležno ministarstvo uputilo pismo JP "Šume Srpske", u kojem predlaže razmatranje mogućnosti da se drvoprerađivačkim kompanijama koja imaju dugovanja prema ovom preduzeću reprogramiraju neizmirene obaveze, uz grejs period, pod uslovom da korisnik redovno izmiruje tekuće obaveze - kazao je Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana