Povoljni uslovi za razvoj energetike u RS

Rade Jelić
Povoljni uslovi za razvoj energetike u RS

UGLjEVIK - Potpredsjednik Kineske nacionalne kompanije za energetiku i inženjering “Nešnal elektrik ekvipment korporejšn” Hi Gunči izjavio je juče da u Srpskoj postoje povoljni uslovi za razvoj energetskog sektora, te da je ova kompanija spremna da ovdje iskoristi svoje bogato iskustvo u gradnji energetskih projekata.

Obilazeći Rudnik i termoelektranu “Ugljevik” Gunči je istakao da je važno i to što vlade Kine i Srpske imaju međusobno povjerenje.

- Znamo da je ovo područje bogato hidropotencijalom i nalazištima uglja i zato tražimo povoljan način saradnje sa Srpskom koja ima i, kako smo se uvjerili, opremljenu tehnologiju i kadrove - istakao je Gunči.

Direktor “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić kaže da su strani partneri upoznati sa velikim hidropotencijalima i razvojnim projektima na rijeci Drini.

- Kinezi su izrazili spremnost da grade energetske projekte i obezbijede finansijska sredstva ne ulazeći u vlasništvo i pod uslovom da u izgradnji učestvuje naša radna snaga i podizvođači - istakla je Milekić i izrazila nadu da će uskoro biti ostvarena saradnja na nivou vlada RS i Kine.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević izrazio je očekivanje da će posjeta kineske delegacije uskoro uroditi i konkretnim projektom.

- Menadžment RiTe “Ugljevik” je zainteresovan za upotrebu novih tehnologija odnosno interesuju se za proizvodnju struje na samom ležištu uglja. O tome ćemo uskoro vidjeti i prezentaciju iskustva iz ove kompanije - istakao je Kovačević.

Direktor Rudnika i termoelektrane “Ugljevik” Anto Gajić kaže da su rezerve uglja u Ugljeviku 430 miliona tona uglja i optimistično to što je ugljevička Termoelektrana proizvela za prvih pet mjeseci 801 gigavat električne energije.

-        Kolika je to proizvodnja biće vam jasno kada kažem da smo za cijelu 2005. godinu imali ukupno 940 gigavat-časova - dodao je on.

Partnerstvo

Kovačević je izjavio da je za Vladu i “Elektroprivredu Srpske” najprihvatljivije strateško partnerstvo u omjeru 51:49 odsto kada je riječ o izgradnji energetskih objekata, jer bi bilo zadržano vlasništvo nad domaćim resursima.
- Za nas je to najprihvatljivije i to nam je opredjeljenje. Međutim, prvo moramo čuti šta o tome misle strateški partneri - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana