Povlačenje tužbe ako se obnovi projekat “Belene”

Agencije
Povlačenje tužbe ako se obnovi projekat “Belene”

Varna - Ruska kompanija “Atomstrojeksport” mogla bi da povuče višemilionsku tužbu protiv Bugarske zbog raskida sporazuma o izgradnji nuklearne elektrane “Belene”, ukoliko Sofija obnovi ovaj projekat, rekao je potpredsjednik kompanije “Atomenergoprojekt” Genadij Tepkjan, prenose agencije.

On kaže da odštetni zahtjev po ovom projektu u iznosu od oko milijardu evra može biti povučen ukoliko Bugarska preduzme konkretne korake.

Tepkjan je rekao da je proizvedena kompletna oprema za oba reaktora, koliko je trebalo da ima “Belene”, te da bi izgradnja nuklearke mogla da počne 2015. godine.

Izvršni direktor bugarske Nacionalne elektro-kompanije Ivo Lefterov rekao je da Bugarska ima potrebu za novim nuklearnim centralama.

Bugarska je 2008. godine sa ruskom kompanijom “Atomstrojekportom” potpisala ugovor o izgradnji nuklearke, koji je prošle godine raskinula Vlada Bojka Borisova.

Ugovor je raskinut jer Bugarska nema sredstava da plati izgradnju nuklearke, koja je procijenjena na oko šest milijardi evra, te kamate na eventualni kredit koji bi morala da uzme kako bi finansirala projekat.

Ruska kompanija “Atomstrojeksport”, koja je pobijedila na tenderu za izgradnju “Belene”, podnijela je Međunarodnom arbitražnom sudu tužbeni zahtjev protiv bugarske Nacionalne elektro kompanije za nadoknadu troškova po ovom projektu.

Bugarski premijer Plamen Orešarski rekao je da projekat “Belene” može da bude proveden, ističući da su penali od 1,2 milijarde evra veliki za Bugarsku i da postoji mogućnost da ruska strana dobije na sudu.

Ministar finansija Bugarske Petar Čobanov rekao je da nema dovoljno povoda za obnovu projekta “Belene”, dok poslanici Bugarske socijalističke partije smatraju da bi projekat trebalo da bude revitalizovan.

Bugarska, koja je najveći proizvođač električne energije u regionu, već posjeduje nuklearku “Kozloguj”.

U Bugarskoj se trenutno proizvede više od 12.000 megavata električne energije, a potrebe ne prelaze 3.000 megavata.

Budući da nema izvoza Bugarska je prinuđena da obustavlja proizvodnju, što dovodi do poskupljenja struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana