Povjerioci podržali plan reorganizacije

Vedrana Kulaga
Povjerioci podržali plan reorganizacije

BANjA LUKA - Odbor povjerilaca u Fabrici alatnih mašina (FAM) "Jelšingrad" Banja Luka usvojio je predloženi plan reorganizacije, čime je preduzeće još bliže zadržavanju osnovne djelatnosti i radnih mjesta za više od stotinu radnika.

Ovo je "Glasu Srpske" kazao stečajni upravnik u "Jelšingradu" Aleksa Nježić. On je dodao da će usvojeni plan biti proslijeđen na raspravu Skupštini povjerilaca preduzeća koja će biti održana za oko dva mjeseca.

-  Poslije usvajanja plana reorganizacije na sjednici Odbora povjerilaca preduzeća, sud zakazuje Skupštinu povjerilaca na kojoj se raspravlja o zaključcima koje je donio Odbor. Postoji zakonski rok od 30 dana koji mora da prođe, poslije kojeg se zakazuje Skupština. Smatram da bi ona mogla biti održana za manje od dva mjeseca - rekao je Nježić.

Reorganizacija "Ješingrada" podrazumijeva zadržavanje osnovne djelatnosti preduzeća, uz mogućnost uvođenja novog proizvodnog programa.

Planom je predviđeno da prioritet i dalje bude proizvodnja alatnih mašina, ali će kupcu biti ostavljena mogućnost da razvije i neku drugu djelatnost, pod uslovom da mu prioritet bude zadržavanje svih radnika "Jelšingrada".

Nježić je istakao da se za "Jelšingrad" već interesuje nekoliko potencijalnih kupaca, ali da se neće ići u prodaju preduzeća sve dok se ne pronađe kupac čija će ponuda biti vrijedna razmatranja.

- Nije vrijeme da se otkriva identitet potencijalnih kupaca. Cilj prodaje nije rasipanje preduzeća, nego ponovno pokretanje proizvodnje, te će zbog toga biti prihvaćene samo ponude kupaca koje budu usmjerene u tom pravcu - rekao je Nježić. 

Odbor povjerilaca FAM "Jelšingrad" Banja Luka na sjednici održanoj u decembru prošle godine usvojio je plan reorganizacije i odlučio da se stečajni postupak u ovom preduzeću vodi u pravcu reorganizacije, odnosno sanacije te da se zadrži osnovna djelatnost fabrike i radna mjesta oko stotinu zaposlenih radnika.

Radnici

Poslije otvaranja stečajnog postupka u "Jelšingradu" u avgustu prošle godine, svi radnici preduzeća ostali su bez ikakvih prava i ne mogu da idu u penziju jer im nije prethodno uvezan radni staž. U proteklom periodu oko 70 radnika povremeno je angažovano na poslovima u preduzeću, koje je prije stečaja zapošljavalo više od 400 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana