Povjerioci odlučuju o planu stečaja Save

Milka Milunović
Povjerioci odlučuju o planu stečaja Save

BIJELjINA - Vlada RS usvojila je zaključak kojim se predlaže stečajnom upravniku u preduzeću "Sava" iz Bijeljine da što hitnije zakaže sjednicu Skupštine povjerilaca i da predloži usvajanje plana daljeg stečajnog postupka, izjavila je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radmila Čojo.

Na taj način bi se novom kupcu omogućilo korišćenje sezonske proizvodnje, a time i postigli bolji uslovi prodaje.

Stečajni upravnik u bijeljinskoj "Savi" Nebojša Matić rekao je da će postupiti u skladu sa zaključkom Vlade RS i da će nastojati da što prije organizuje Skupština povjerilaca u prehrambenoj industriji "Sava".

- Stečaj u bijeljinskoj "Savi", koji je otvoren prije jednu godinu, završiće se nakon što Skupština povjerilaca donese odluku o planu vođenja stečajnog postupka - rekao je  Matić.

Naveo je da je do sada radnicima isplaćeno 400.000 maraka, uključujući i isplatu zdravstvenog osiguranja za 75 povjerilaca, u vrijednosti od 70.000 maraka.

- "Sava" može nastaviti sa proizvodnjom. Ovo preduzeće je  atraktivno za investitore. Tri kompanije su pokazale interesovanje da kupe "Savu" - "Bobar", "Pavlović internacional" i "Agro BN" -  rekao je Matić.   

- Vlada RS je 26. juna 2008. godine dala saglasnost na prijedlog plana sanacije proizvodnje u "Savi" - rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Radivoj Bratić.

On je naveo da je Vlada RS vlasnik 63,7 odsto kapitala u "Savi" i da može ponuditi najbolju mogućnost za izlazak iz dugogodišnje privredne krize, kao i proizvodne uslove za preradu 12.000 tona godišnje poljoprivrednih proizvoda, koliki su proizvodni kapaciteti "Save". 

Završetak stečaja u "Savi" očekuje 200 bivših radnika ovog preduzeća, koji su trenutno bez posla, plata i nepovezanog staža. Radnicima i ostalim povjeriocima "Sava" duguje deset  miliona maraka, dok je ukupna imovina preduzeća procijenjena na 13 miliona maraka.

U Savi je trenutno angažovano oko 50 radnika i primaju plate. Ostali radnici dobili su otkaz i poslani su na Biro za zapošljavanje.

Zainteresovanost

- Vlada je zainteresovana da se obezbijede uslovi za rad "Save" koja je jedno od najvažnijih poljoprivrednih preduzeća u Srpskoj - istakao Radivoje Bratić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana