Povjerioci izglasali likvidaciju Peveca

Marijana Miljić
Povjerioci izglasali likvidaciju Peveca

BANjA LUKA - Skupština povjerilaca u tržnom centru "Pevec" Banja Luka odlučila je juče na ispitnom ročištu u banjolučkom Osnovnom sudu da ovo preduzeće ide u proces likvidacije i da se dužnicima isplate sva dugovanja.

Stečajna upravnica tržnog centra "Pevec" u Banjoj Luci Mirjana Golić kazala je da će poslije sprovedenog stečajnog postupka uslijediti brisanje ovog preduzeća iz sudskog registra.

Golićeva je istakla da pravo nad založnom imovinom i zemljištem "Peveca" u Banjoj Luci, kao i nad svim zalihama robe, imaju Rajfajzen banka iz Mađarske i njena sarajevska filijala.

- Ove banke imaju obavezu da do 1. septembra unovče imovinu "Peveca" koja im pripada - rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da prijavljena potraživanja ovog centra iznose više od 580 miliona maraka, od čega je prihvaćeno oko 47 miliona, a odbijeno oko 32,5 miliona maraka. 

Rajfajzen banka iz Budimpešte i sarajevska filijala po osnovu kreditnih zaduženja od "Peveca" potražuju više od 28 miliona maraka.

Usvojenim planom likvidacije predviđeno je da stečajna masa firme vrijedna 7,8 miliona maraka, a u koju, poslije izuzeća imovine koja je pripala bankama, spada neizgrađeno zemljište u Tuzli i oprema u Banjoj Luci, bude shodno procentu zaduženja raspoređeno ostalim povjeriocima.

Ukupna procijenjena vrijednost banjolučkog "Peveca" iznosi 42 miliona maraka, dok ukupna primarna potraživanja velikog broja njegovih povjerilaca iznose oko 47 miliona maraka.

Radnici

Predsjednik sindikalne organizacije "Peveca" u Banjoj Luci Dejan Pejaković kazao je da su se radnici nadali da će tokom stečajnog postupka neko preuzeti ovaj tržni centar. Dodao je da "Pevec" radnicima duguje tri plate, te da postoji mogućnost da će jedan dio radnika biti isplaćen sada, a jedan poslije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana