Povezivanjem tržišta do integracije Balkana

Glas Srpske
Povezivanjem tržišta do integracije Balkana

BLED - Razvojne šanse zemalja zapadnog Balkana leže u povezivanju tržišta i privrednika, prije svega zbog sličnosti privreda, ukidanju trgovinskih i tehničkih barijera, te investiranju u energetski sektor.

Rekao je ovo juče ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević na Strateškom ekonomskom forumu u slovenačkom Bledu, tokom panela na temu "Ekonomski izazovi za zemlje zapadnog Balkana". Zirojević je istakao da šansu za BiH, a i zemlje regiona, predstavlja privlačenje stranih investicija, zajednička politika i nastup prema EU integracijama, te međusobno dobri odnosi.

- BiH u ovoj godini bilježi pad stranih direktnih investicija, doznaka iz inostranstva, smanjen je i priliv kreditnih sredstava iz inostranstva, kao i proizvodnja u sektoru privrede - rekao je Zirojević tokom izlaganja na Bledu.

On je istakao da je u BiH prisutan i veći nivo ugašenih u odnosu na otvorena nova preduzeća, te na likvidaciju i stečaj preduzeća. Prisutan je, prema njegovim riječima, i gubitak radnih mjesta u sektoru privrede.

- Najveći pad BiH bilježi u proizvodnim djelatnostima, ali i u građevinarstvu, što je veoma zabrinjavajuće - upozorio je Zirojević.

On navodi da su s ciljem smanjenja deficita svi buyeti u BiH imali rebalanse, a smanjeni su i troškovi administracije i ostali troškovi u okviru javne uprave.

- Stanovništvo BiH osjeća krizu kroz smanjenu kreditnu sposobnost i mogućnost uzimanja kredita. Pozitivno je poslovanje Centralne banke BiH, na osnovu čega je očuvana stabilnost domaće valute i veoma mala stopa inflacije - dodao je Zirojević i upozorio na to da suočavanje sa ekonomskim izazovima vodi političkim, socijalnim i ostalim društvenim izazovima i potresima u državi.

Bijeli šengen

Mladen Zirojević je rekao da se u BiH, kao i u drugim balkanskim zemljama, uticaj krize "prelio" u oblast integracija, pa su BiH usporeni tokovi u EU. Zirojević navodi da nije ispravno da EU neprestano nameće nove uslove, a da istovremeno smanji nivo interesovanja i podrške zemljama zapadnog Balkana, što je najuočljivije na primjeru "bijelog šengena". Dodaje da BiH nije smjela biti zaobiđena od "bijelog šengena", te da nikako neće biti dobro po put evropskih integracija, ako se on ne odobri do jula 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana